A kutyaszar és vizelet veszélyezteti a természetvédelmi területeket

ÁLLAT
február 7., 11:08
comments 8

Károsíthatja a természetvédelmi területek élővilágát a lerakódó kutyaszar és vizelet, írja a Guardian.

„Jogosan kap nagy szakpolitikai figyelmet a mezőgazdaságból, az iparból és a közlekedésből származó légköri nitrogén szennyezés, de a kutyákat ebből a szempontból teljesen figyelmen kívül hagyják.” - mondta a kutatás vezetője, Pieter De Frenne, a genti egyetem professzora.

Sokan úgy gondolják, hogy a természetben hagyott kutyaszar nem ártalmas. A legtöbb ökoszisztéma azonban alapból alacsony tápanyagtartalmú, és a túltrágyázás következtében megjelenő és elszaporodó növényfélék, mint például a csalán, kiszoríthatnak más növényeket, felborítva ezzel az egész rendszer egyensúlyát.

A kutyaszar összeszedése csak részben megoldás, a foszfor nagy részét ugyan eltávolítja, a vizelet azonban a nitrogén szint feléért felelős, és ezt a problémát lényegesen nehezebb orvosolni. Az érzékeny ökoszisztémával rendelkező természetvédelmi területek vezetői ezért fontolóra vehetik a kutyák kitiltását. Sok helyre már így is tilos kutyát vinni a madarak és más vadon élő állatok védelmének érdekében.

A kutatásban külön vizsgálták, milyen szinten és elosztásban szennyez a kutyaszar a szabadon engedett kutyák és a bejáratott ösvényeken, pórázon vezetett kutyák esetében. Az ösvények nitrogén és foszfor szintje lényegesen magasabb volt, így a pórázon sétáltatás nagyban akadályozza az anyagok eloszlását.

De Frenne szerint az első lépés az lenne, hogy a felhívják a kutyatulajdonosok figyelmét a kutyaszar és vizelet természetromboló hatására.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt