Egész napos sztrájkra készülnek a pedagógusok március 16-án

február 8., kedd 20:19
5
Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnöke (b) és Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának tagja közös sajtótájékoztatót tart a Hősök terén 2022. január 31-én Fotó: Soós Lajos/MTI/MTVA

Egész napos, akár határozatlan idejű pedagógussztrájk veheti kezdetét március 16-án - erről beszélt az RTL Híradójában Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja.

Nagy elmondta, hogy a két nagy szakszervezet - a PDSZ és a Pedagógusok Szakszervezete - megállapodott a még elégséges szolgáltatásokról, és pénteken ülnek asztalhoz a kormány képviselőivel, hogy megvitassák azokat.

Amennyiben nem lesz sikeres a kormánnyal folytatott párbeszéd, mondta Nagy, bírósághoz fordulnak, elkerülnék ugyanis, hogy jogerős ítélet nélkül kelljen határozatlan idejű sztrájkot szervezni.

Nagy elmondta azt is, hogy teljes sztrájknapokra készülnek, és gyermekfelügyeletet sem biztosítanának mindenhol.

„Azt szeretnénk, hogy ahol sokan vesznek részt a sztrájkban, valóban észrevehető, zárt ajtós sztrájkot tudjanak tartani a tanárok, és csak bizonyos intézményekben legyen gyerekfelügyelet” - tette hozzá a pedagógus, aki szerint lesznek pedagógusok, akik nem mernek újra beleállni a sztrájkba, mert túl nagy fenyegetettséget éltek meg.

Három követelésük van a pedagógusoknak: a pedagógus és nem pedagógus beosztásban lévők béreinek rendezése, munkaterheik csökkentése és a kötelező oltásról szóló rendelet módosítása, ami lehetővé teszi a mostani helyzetben pótolhatatlan tanárok visszavételét.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma kedden azt közölte, hogy 10 százalékkal emelték a béreket januártól, és 2023-tól további béremelésre készülnek.

Január 31-én 20 ezer pedagógus tiltakozott kétórás munkabeszüntetéssel a kormány oktatáspolitikája miatt. (RTL.hu)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt