Koronavírus: megint ötezernél többen vannak kórházban

járvány
2022 február 08., 08:09

Ismét ötezernél több covidos beteg van kórházban, amire legutóbb karácsony előtt volt példa. Ahogy reggeli áttekintésünkben írtuk: ez az ötezer beteg azt jelenti, hogy volt már sokkal rosszabb is, de az amúgy is szakemberhiánnyal küzdő egészségügy jelentős része továbbra is a járványkezeléssel van elfoglalva. Ez nehezíti a többi ellátást.

A kórházi tapasztalatok alapján az omikron egyértelműen enyhébb tüneteket okoz, sőt, az is egyre gyakrabban előfordul, hogy egy-egy beteg más probléma miatt kerül kórházba, majd odabent derül ki róla, hogy fertőzött. Adatok híján nem tudjuk, ez mennyire gyakori.

A lélegeztetőn levők száma sokkal kisebb mértékben emelkedik, ez is mutatja, hogy arányaiban kevesebben kerülnek most súlyos állapotba.

link Forrás
link Forrás

A fertőzésszámok országosan és Budapesten is lefelé mennek, de még mindig többen kapják el a vírust, mint a negyedik hullám november végi csúcsán. A járvány kiterjedtségét mutatja, hogy az elmúlt hetet nézve a tesztek közel 40 százaléka pozitív.

link Forrás
link Forrás

Az elmúlt héten naponta átlagosan 85-en haltak meg, összesen már több mint 42 ezer áldozata van a járványnak.

link Forrás

Az első és a harmadik oltások száma is csökken:

link Forrás
link Forrás

További számok, adatok, trendek a 444 járványoldalán.

Címlapkép: MICHAL CIZEK/AFP

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.