Másik börtönbe helyezik át Anders Breivik neonáci tömeggyilkost „környezetváltoztatás” céljából

bűnügy
2022 február 08., 17:05
comments 11
Breivik náci tisztelgése a skieni bíróságon 2017. január 10-én.
photo_camera Breivik náci tisztelgése a skieni bíróságon 2017. január 10-én. Fotó: Lise Aaserud/NTB Scanpix/AFP

A norvég büntetés-végrehajtási hatóság, a Kriminalomsorgen kedden közleményt adott ki arról, hogy másik börtönbe helyezik át Anders Behring Breivi neonáci tömeggyilkost, aki eddig a Skienben található Telemark fegyintézetben töltötte büntetését.

Breivik a Ringerike településen működő börtönbe kerül. Ez a fegyintézet alig 10 kilométerre fekszik Utoya szigetétől, ahol 2011. július 22-én Breivik 69 embert - döntően fiatalokat, a Munkáspárt ifjúsági táborának lakóit - mészárolt le. A tömeggyilkos további nyolc emberrel végzett egy gépkocsiba rejtett pokolgéppel Oslóban.

Ringerike hozzávetőleg 40 kilométerre északnyugatra található Oslótól a Tyrifjorden - Norvégia ötödik legnagyobb tava - partján.

A hatóságok a hosszú ideje fontolgatott áthelyezést döntően azzal magyarázták, hogy Breivik 2013 óta magánzárkában van a magas biztonsági fokozatú Telemark fegyintézetben, és környezetváltoztatásra van szüksége. Emögött az állhat, hogy Breivik eredetileg 21 éves börtönbüntetést kapott, de ez korlátlanul meghosszabbítható, amennyiben a bíróság úgy ítéli meg, hogy továbbra is veszélyt jelent a társadalomra. Ezért fegyencként időnként át kell helyezni őt új fegyintézetbe.

Az egyik norvég bíróság egyébként február elsején utasította el Breivik feltételes szabadon bocsátási kérelmét. Breivik a meghallgatáson ismételten a fogva tartása körülményeire panaszkodott. (MTI / DPA)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.