Megduplázta éves forgalmát és nyereségét a Pfizer

PÉNZ
2022 február 08., 14:38
comments 4
Comirnaty vakcina a Pfizer-BioNTechtől
photo_camera Comirnaty vakcina a Pfizer-BioNTechtől Fotó: AMIR MAKAR/AFP

Közel duplájára nőtt a Pfizer gyógyszergyártó konszern bevétele tavaly, az éves nyereség pedig több mint duplájára nőtt az eggyel korábbihoz képest - ez derül ki a cég honlapján publikált éves beszámolóból.

81,3 milliárd dollár bevételre tett szert a vállalat 2021-ben, ami hozzávetőleg 92 százalékkal magasabb az előző évinél. A Pfizer negyedik negyedéves bevétele 23,8 milliárd dollár volt, ami 105 százalékkal több az egy évvel korábban regisztrált negyedéves jelentéshez képest.

Nem nagy meglepetés, hogy a gyógyszeripari óriás elsősorban a Covid-19 elleni vakcina forgalmának köszönheti a kiugró eredményt. A Comirnaty Covid-vakcina és a Paxlovid Covid-gyógyszer nélkül az éves bevétel csak 6 százalékkal nőtt, 44,4 milliárd dollárra, a negyedik negyedéves pedig egyenesen alacsonyabb lett, 2 százalékkal.

A gyógyszergyár éves nyeresége 21,9 milliárd dollár lett a 2020-as 9,2 milliárd dollár után, az egy részvényre jutó éves nyereség pedig 4,42 dollár lett, ez 96 százalékkal magasabb az előző évinél.

Csak vakcinákból 42,6 milliárd dollár bevétele származott tavaly a Pfizernek. Brutális növekmény a 2020-as 6,5 milliárd dollárhoz képest, és ez még alighanem messze van a tetejétől.

2022-re 98-102 milliárd dolláros bevételt tervez a Pfizer, ezen belül csak a Comirnaty vakcinával 32 milliárd dollárt. Az egy részvényre jutó nyereséget 6,35 és 6,55 dollár közé becsülik az idén. Ha ezt elérik, az a valaha volt legnagyobb egy részvényre jutó nyereség lesz a vállalat történetében. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.