A jövő heti ítélet után gyorsan napirendre tűzheti az Európai Parlament a magyar és a lengyel jogállamisági mechanizmust

eu
2022 február 09., 07:59

Az Európai Bíróság várhatóan jövő szerda délelőtt mond ítéletet a jogállamisági mechanizmus ügyében. Korábban a magyar és a lengyel kormány kérte a bíróságtól, hogy minősítse az uniós joggal ellentétesnek azt a jogszabályt, ami szerint fel lehet függeszteni az uniós forrásokat, ha egy adott államban az EU pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek, mert sérülnek a demokratikus normák.

Az EUrologus értesülése szerint nem sokkal ezután az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjére tűzik a jogállamisági mechanizmust. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a lapnak azt mondta, a végső döntést a napirendre vételről egy-két napon belül meghozzák, de jelentős vita nem várható, mert a parlamenti pártok többsége támogatja a javaslatot. Várhatóan az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is ott lesz a téma tárgyalásakor. Megegyezés született arról is, hogy az Európai Parlament márciusi plenáris ülésen állásfoglalást is elfogad ezzel kapcsolatban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.