A jövő heti ítélet után gyorsan napirendre tűzheti az Európai Parlament a magyar és a lengyel jogállamisági mechanizmust

február 9., szerda 7:59

Az Európai Bíróság várhatóan jövő szerda délelőtt mond ítéletet a jogállamisági mechanizmus ügyében. Korábban a magyar és a lengyel kormány kérte a bíróságtól, hogy minősítse az uniós joggal ellentétesnek azt a jogszabályt, ami szerint fel lehet függeszteni az uniós forrásokat, ha egy adott államban az EU pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek, mert sérülnek a demokratikus normák.

Az EUrologus értesülése szerint nem sokkal ezután az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjére tűzik a jogállamisági mechanizmust. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a lapnak azt mondta, a végső döntést a napirendre vételről egy-két napon belül meghozzák, de jelentős vita nem várható, mert a parlamenti pártok többsége támogatja a javaslatot. Várhatóan az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is ott lesz a téma tárgyalásakor. Megegyezés született arról is, hogy az Európai Parlament márciusi plenáris ülésen állásfoglalást is elfogad ezzel kapcsolatban.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt