A jövő heti ítélet után gyorsan napirendre tűzheti az Európai Parlament a magyar és a lengyel jogállamisági mechanizmust

eu
2022 február 9., 7:59

Az Európai Bíróság várhatóan jövő szerda délelőtt mond ítéletet a jogállamisági mechanizmus ügyében. Korábban a magyar és a lengyel kormány kérte a bíróságtól, hogy minősítse az uniós joggal ellentétesnek azt a jogszabályt, ami szerint fel lehet függeszteni az uniós forrásokat, ha egy adott államban az EU pénzügyi érdekei veszélybe kerülnek, mert sérülnek a demokratikus normák.

Az EUrologus értesülése szerint nem sokkal ezután az Európai Parlament plenáris ülésének napirendjére tűzik a jogállamisági mechanizmust. Ujhelyi István szocialista EP-képviselő a lapnak azt mondta, a végső döntést a napirendre vételről egy-két napon belül meghozzák, de jelentős vita nem várható, mert a parlamenti pártok többsége támogatja a javaslatot. Várhatóan az Európai Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen is ott lesz a téma tárgyalásakor. Megegyezés született arról is, hogy az Európai Parlament márciusi plenáris ülésen állásfoglalást is elfogad ezzel kapcsolatban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt