Rengeteg pénzt ad csipgyártásra az EU

eu
2022 február 09., 16:13
  • Kedden mutatta be az Európai Bizottság azt A tervét, hogy hogyan kívánja támogatni az európai csipgyártás fellendülését.
  • Magához képest rengeteg pénzt ad, és nagyon rugalmas támogatási rendszert talált ki, hogy a világ egyik legfontosabb és legbonyolultabb iparágába fektessen be.
  • Csakhogy a kínai, koreai vagy amerikai törekvésekhez képest még ez is kevésnek tűnik.

Az EU hiába különösen gazdag vidéke a Földnek, a technológiai versenyben az elmúlt évtizedekben nem jeleskedik úgy, mint az USA vagy Kelet-Ázsia. Régóta igyekszik az EU szabályozással és pénzzel meglökni az európai ipart, részben erről is szólnak a klímavédelmi intézkedések és a digitaliazációt támogató programok.

A legújabb nagy ötlet pedig arról szól, hogy Európában is legyen jelentős csipgyártás. Konkrét lökést adott a tervezgetésnek, hogy a járvány nyomán kialakult globális csiphiány nagy kárt okozott az európai autógyártóknak, de egyébként is már tíz éve készülnek tanulmányok Brüsszelben arról, hogy a félvezetők gyártását erőltetni kellene a kontinensen. Egyszerre anyagi és biztonsági kérdés, hogy legyen Európának saját csipje.

Csip ma már szinte mindenbe kell, ami mozog vagy kommunikál, és az 5G elterjedésével még olyan elektromos eszközökbe is kell majd, amelyek eddig megúszták nélkülük. Ahogy a bizottsági tisztviselők fogalmaznak, a csipgyártás napjainkban olyan, mint az acélgyártás volt a 20. században, a legfőbb alapja a modern ipari termelésnek.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.