Tippeld meg, mi volt Borkai Zsolt kedvenc receptje 2015-ben!

humor
2022 február 09., 07:52
comments 15

Most tudtam meg, hogy létezik egy Könyv. Egy minden bizonnyal csodálatos Könyv, ami egy másik világról szól, egy alternatív valóságról. A címe az, hogy "Így főznek a polgármesterek és közéleti személyiségek", Őszy-Tóth Gábriel írta, és én azóta gondolok csak erre, hogy elolvastam a könyvajánló következő mondatát:

"Borkai Zsolt győri polgármester agyagedényben szeret libamájat sütni."

Másodpercekkel később már azért a tökéletes közeli mondatért rajongtam, hogy

"Kovács Ferenc müncheni konzul édesanyja sertéstarja szeletét részesíti előnyben."

Aztán már azért, hogy

"Hoffmann Tamás újbudai polgármester tepertős túrós csuszával ,,gyógyítja" magát."

Na nem mintha hidegen tudna hagyni, hogy

"Bácskai János ferencvárosi polgármester viszont a mentás bárány-nyársért rajong aszalt szilvás-diós céklasalátával."

És visszatérően képzelgek arról, hogy

"Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere viszont a márványkuglóf elkészítésében jeleskedik."

Bizony, jól látod, a 2015-ben kiadott könyv fideszes politikusok kedvenc receptjeit tartalmazza.

Elméleti rajongásomat csak fokozta, amikor megtudtam, hogy az “Így főznek” nem egy szóló könyv, egy véletlenül kiszaladt mestermű, hanem egy évtizedek óta íródó sorozat. Sok mindent szeretnék az élettől, de a legjobban a széria 2001-ben megjelent “Így főz a Tisztelt Ház” című darabját. Ez ugyanis már az online ajánlója alapján is egészen különleges helyet foglal el a magyar irodalomban.

Amennyiben a tartalomjegyzéke, teljesen függetlenül magának a könyvnek a tartalmától, a magyar irodalom legnagyobb szórakoztató műveinek egyike.

Íme, jó ábrándozást a magyar politika minden rajongójának. Előre szólok, hogy rövid soronként, vagy ha tetszik, kortyonként érdemes élvezni, meg megállva. A Tartalomjegyzék elolvasása után egy vágyam maradt: szoftpornó vagy hard sex filmet rendezni "Kupa Mihály: Olasz meglepetés" címmel.

  • Előszó
  • Áder János: Az első fogás
  • Balogh Gyula: Ferdeszemű vacsora
  • Balogh László: Bűnös daráló
  • Balsai István: A barátságos skorpió
  • Bánk Attila: Bográccsal a villamoson
  • Bartha László: Az északi halászlé
  • Bauer Tamás: Kínai bécsi
  • Béki Gabriella: A laoszi kenyér
  • Boda Ilona: Hentesszomszéd
  • Bognár László: Két tucat gombóc
  • Boros Imre: Csirkecsoda
  • Csabai Lászlóné: A cukor és a tintahal
  • Csáky András: Hamuban sült pörkölt
  • Csapody Miklós: A tapsifüles és a felhőkarcoló
  • Csatári József: Napi harminc tojás
  • Csintalan Sándor: Csintalan csonttalan csirkecomb
  • Csúcs László: Patapörkölt
  • Csurka István: Az elcserélt recept
  • Dávid Ibolya: A narancslé és a hal
  • Deutsch Tamás: Pötyi néni pizzája
  • Ékes József: A titkos menü
  • Erkel Tibor: Zongora, gulyás, bridzs...
  • Fazekas Sándor: Sütés az esőben
  • Fodor Gábor: Polipreggeli
  • Fónagy János: Krémes történet
  • Font Sándor: A lángoló hús
  • Gál Zoltán: A száznapos tojás
  • Gémesi György: Palacsintakirály
  • Gyimóthy Géza: Rövid beszéd, hosszú kolbász
  • Halász János: Kétszer sült szárnyas
  • Hanó Miklós: A keserű vacsora
  • Harrach Péter: Az első fasírt
  • Ifj. Hegedűs Loránt: Kólaimádók
  • Herényi Károly: Amerikai flekken
  • Horn Gyula: Afrikai vendéglátás
  • Horváth Balázs: Miniszteri reggeli
  • Horváth Béla: Az árulkodó parafa dugó
  • Isépy Tamás: Dinnyecsata Indonéziában
  • Katona Béla: Tequila, bors, chili
  • Kávássy Sándor: Terített asztal harangszóra
  • Kékkői Zoltán: Villányi fogadalom
  • Kiss Péter: Tömény kömény
  • Kis Zoltán: A jogász és a birkapörkölt
  • Koppánné Kertész Margit: Apró pecsenye
  • Kóródi Mária: Elmaradt kumiszkóstolás
  • Kósa Lajos: Csukás fokhagyma
  • Kósáné Kovács Magda: Így főz a Ház
  • Kovács Ferenc: Elnöki étel a menükártyán
  • Kovács Kálmán: Családi bogrács
  • Kovács László: A birkafej és a perzsaszőnyeg
  • Kökény Mihály: Homár vacsorára
  • Kuncze Gábor: Térkép a konyhához
  • Kupa Mihály: Olasz meglepetés
  • Lampert Mónika: Zsemleszínű rántás
  • Lányi Zsolt: A szépségkirálynő és a rák
  • Latorcai János: Rózsaolaj és fokhagyma
  • Lendvai Ildikó: Guruló pogácsák
  • Lentner Csaba: Betyáros menyecske
  • Lezsák Sándor: A plébános és az ágyaspálinka
  • Mádai Péter: Egy üveg mustár
  • Mádi László: Mézes élet
  • Magyar Bálint: Cenzúrázott szakácskönyv
  • Mátrai Márta: Csülök a cipóban
  • Medgyasszay László: A zöld dió titka
  • Molnár Róbert: A kiürített hűtőszekrény
  • Nagy Gábor Tamás: Etióp vendégszeretet
  • Nagy Sándor: Főztjével hódít
  • Németh Zsolt: Álomvacsora
  • Nikolits István: A rakoncátlan töltelék
  • Nógrádi László: A légpuska és a malacsült
  • Orbán Viktor: Az eltalált pillanat
  • Őry Csaba: Két pálcika
  • Pallag László: Csípős szilveszter
  • Pokorni Zoltán: A ferences rendiek titka
  • Rapcsák András: Tengerparti meglepetés
  • Rockenbauer Zoltán: Betűleves
  • Sándor László: Harminchat képviselőfánk
  • Sasvári Szilárd: Egy szem olívabogyó
  • Selmeczi Gabriella: Kacsamese
  • Simicskó István: Kuszkuszrepeta
  • Suchman Tamás: A kigyulladt sütő
  • Surján László: Tátra-csúcs
  • Szakács Imre: A mezes hal
  • Szekeres Imre: Vasárnapi túrógombóc
  • Szentgyörgyvölgyi Péter: Menü a Mátyás-pincéből
  • Szent-Iványi István: Hét nyelven beszélő birka
  • Szili Katalin: Kamillakúra
  • Szűrös Mátyás: Diplomatalángos
  • Tabajdi Csaba: Áldott Illés-cseppek
  • Tállai András: Nyári ígéret
  • Tímár György: Rozskenyér, sült krumplihéj
  • Toller László: A spenótbajnok
  • Torgyán József: Napirenden kívüli halászlé
  • Torgyánné Cseh Mária: Terülj, terülj asztalkám
  • Turi-Kovács Béla: Egy serpenyő, és más semmi
  • Varga Mihály: Kazah vendégszeretet
  • Várhegyi Attila: Egy fazék nokedli
  • Várhegyi András: Vadkacsáért életfogytiglan
  • Vastagh Pál: Sóspörkölt
  • Wekler Ferenc: Hetedhét tyúkpaprikás
  • Így főz a Tisztelt Ház képekben
  • Receptkereső

Update: A fenti tartalomjegyzék hatásmechanizmusát - magyarán azt, hogy miért ennyire vicces - jól megmagyarázza olvasónk, Balázs észrevétele, miszerint nemcsak Kupa Mihály receptcíme szexuális töltetű, hanem

"Tulajdonképp mindegyik pornó"

Tézisét ezzel a gyűjtéssel támasztotta alá:

  • Rapcsák András: Tengerparti meglepetés
  • Kökény Mihály: Homár vacsorára
  • Mátrai Márta: Csülök a cipóban
  • Lezsák Sándor: A plébános és az ágyaspálinka
  • Nikolits István: A rakoncátlan töltelék

(A fideszes szakácskönyvet itt, a Redditen szúrta ki Kiss Bence kollégám.)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.