10 rettenetesen rosszul öregedő mondat Orbán Viktor évértékelőiből

POLITIKA
2022 február 11., 19:01
comments 21

Szombaton 23. alkalommal mond évértékelő beszédet a műfajt meghonosító Orbán Viktor. Ennek örömére készülünk több anyaggal is, és mivel amúgy is végigolvastuk többen és többször is a 2010 óta elhangzott beszédeket, úgy éreztük, kárba vesznének azok a mondatok, amelyek felett jócskán eljárt már az idő, ha nem gyűjtenénk össze őket. Úgyhogy itt a 10, vállaltan szubjektív módon kiválogatott kedvenc mondatunk Orbán Viktort évértékelőiből.

1. 2010-ben, már a győzelemre készülve olyan kormányt vizionált Orbán Viktor, amelyre nem nyomja rá a bélyegét a bűnözés, és a hatalommal való visszaélés:

link Forrás

2. De sőt, az elszámoltatást is zászlajára tűzte, olyan viccel alázva porrá a szocialistákat, ami még Balog Zoltánt is gyöngyöző kacagásra késztette:

link Forrás

3. 2010-ben a leendő miniszterelnök egészen új lendületet tervezett adni a hazai politizálásnak, amikor meghirdette a gyűlöletkampányok és hazugságbeszédek korának végét:

link Forrás

4. 2012-ben Orbán így vezette fel beszédét: “Hosszú lesz, itt-ott meredek, úgyhogy csatolják be az öveiket.” Aztán következett ez:

link Forrás

Lábjegyzet: a miniszterelnök nem a 2010 óta tartó Fidesz-kormányzásra, hanem az azt megelőző érára utalt.

5. Lassan mondta, hogy mindenki értse: “...a szabályok mindenkire egyformán érvényesek, legyen az bankár, politikus, asztalos vagy gyermekét nevelő anya”:

link Forrás

6. 2014-ben már egy felívelő korszak küszöbén tartotta évértékelőjét Orbán, ahol a kétharmados győzelem súlyáról és felelősségéről is értekezett:

link Forrás

7. 2015-ben kellő szerénységgel írta körül kormánya politikájának alapvetéseit a miniszterelnök, jelezve, egyéni ambíciók és érdekek nem kerülhetnek a haza érdekei és szolgálata elé.

link Forrás

8. Ebben az évben egyébként mély sebet ejtett a kétharmados kormányzáson az időközi választás Veszprémben, ahol Kész Zoltán az ellenzék által támogatott független jelöltként fölényesen győzött. Orbán nem is ment el szó nélkül az eset mellett, lankadatlan éberségre intve híveit, és persze belengetve a visszalopakodni készülő ellenzék rémét is. Akik semmilyen eszköztől nem riadnának vissza:

link Forrás

9. 2016 februárjában, az évértékelőn viszonylag megengedő volt a miniszterelnök a migránsokkal kapcsolatban. Aztán ez gyorsan elmúlt.

link Forrás

10. 2019-ben érezhetően felszabadult és laza volt a miniszterelnök, hiába kellett évértékelőjében sok súlyos témáról értekeznie, a végére azért sikerült egy kis mosolyt csalnia hallgatósága arcára.

link Forrás

+1: A miniszterelnök szeret globális politikai megfejtésekkel előállni, és nem rest hallgatóságát időről időre tájékoztatni az aktuális trendek alakulásáról. Így tett 2020-ban is, amikor a következőt találta mondani:

“A politikában töltött évtizedek alatt megfigyeltem, hogy minden sikertörténet, minden felemelkedő nemzet sikertörténete az önbecsülés megerősítésével kezdődik. Gondoljanak a két legutóbbi nyugati példára, Trump Amerikájára és Boris Johnson sikerére."

link Forrás

(18:40-től kezdődik a sikertörténet kifejtése.)

Valószínűleg ezt a két példát a miniszterelnök idei beszédében, ha esetleg sikertörténtek kerülnek szóba, már nem fogja kiemelni (bár ha Trump véletlenül tényleg ellátogat hozzánk a kampányidőszakban, akkor valahogy mégis csak fel kell majd konferálni).

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.