Nyugati állampolgárokat, köztük két újságírót tartanak fogva a tálibok Kabulban

külföld
2022 február 11., 17:02

Két nyugati újságírót és velük dolgozó afgán állampolgárokat vettek őrizetbe a tálibok Kabulban, jelentette be az ENSZ menekültügyi szervezetének (UNHCR) vezetője a Twitteren.

link Forrás

“Őrizetbe vettek Kabulban két, az UNHCR-ral megbízatásban álló újságírót és velük dolgozó afgán állampolgárokat. Másokkal együttműködve mindent megteszünk a helyzet megoldása érdekében. A helyzet természetére tekintettel nem kívánunk további információkat közölni” - szerepel a közleményben.

Az egyik újságíró - akit egyelőre tisztázatlan okokból vettek őrizetbe - Andrew North, brit állampolgár, korábban a BBC riportere volt. A lakóhelyüket elhagyni kényszerültek ügyével foglalkozott, amikor elfogták. A vele dolgozó két afgán állampolgár a sofőrje és a tolmácsa volt. A másik fogvatartott Peter Jouvenal, ő korábban újságíróként dolgozott, emellett sok éve a kabuli Gandamack Lodge vendégház tulajdonosa. Kettejük őrizetbe vétele között nincs összefüggés. A fogvatartásukról először Amrulleh Saleh, Afganisztán korábbi alelnöke posztolt a Twitteren. Azt írta, hogy a tálibok kilenc nyugati állampolgárt tartanak fogva, köztük az említett két személyt.

link Forrás

A tálibok egyelőre nem kommentálták az esetet. A nyugati állampolgárok fogvatartása megnehezítheti a tálibok azon próbálkozásait, hogy legitimálják hatalmukat azokkal az országokkal, amelyek az afgán kormány összeomlása óta komoly gazdasági szankciókat vezettek be velük szemben. (New York Times)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.