A Kanadából Amerikába szállított öt beluga közül már kettő elpusztult

ÁLLAT
2022 február 14., 07:06

Tavaly kutatási céllal szállítottak Kanadából az Egyesült Államokba öt belugát, vagyis fehér delfint, az állatok közül azonban kettő már elpusztult a connecticuti Mystic Aquariumban. Egy hím példány még augusztusban pusztult el, most pedig egy nőstényt kellett intenzív kezelésben részesíteni, de hétfőre ő is elpusztult. Ahhoz, hogy meg tudják állapítani a halál okát, még fel kell boncolni az állatot. Az augusztusban elpusztult hímnek bélrendszeri problémája volt.

photo_camera Fotó: TIMOTHY A. CLARY/AFP

A Guardian cikke szerint hosszas küzdelem volt megszerezni a kanadai és az amerikai hatóságok engedélyeit, de végül 2021-ben sikerült átszállítani az öt belugát Ontarióból, a Marineland állatkertből. Az állatvédők már akkor is tiltakoztak, és próbálták megakadályozni az állatok szállítását. Később pedig azt állították, hogy az amerikai kereskedelmi miniszter és a Nemzeti Tengeri Halászati Szolgálat által kiadott engedély nem foglalkozott megfelelően az Egyesült Államokba szállított belugáknak okozott lehetséges károkkal.

Az állatok – amelyek a szállítás idején 7-12 évesek voltak – fogságban születtek. A hatóságok emiatt korábban azzal érveltek, hogy egyébként sem lehetne őket biztonságosan szabadon engedni az óceánban. A Mystic pedig azzal érvelt korábban az állatok átszállítása mellett, hogy a belugák egy túlzsúfolt helyen éltek Kanadában, ötven másik belugával együtt.

Egy amerikai állatvédő szervezet, az Animal Welfare Institute a honlapján közzétett nyilatkozat szerint a halálesetek kivizsgálására szólított fel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.