Közmeghallgatások kezdődtek az ártatlanul elítélt brit postások ügyében

külföld
2022 február 14., 16:09

Több száz, ártatlanul elítélt postás ügyében kezdődött vizsgálat hétfőn Nagy-Britanniában. A postásokat tévesen vádolták lopással, sikkasztással vagy hamis könyveléssel, mint utóbb kiderült, a brit posta könyvelési rendszerének hibája miatt.

photo_camera Brit postás a klasszikus brit postaládák mellett. Fotó: ADRIAN DENNIS/AFP

2000-2014 között hétszáznál több postást gyanúsítottak meg tévesen, közülük legalább 39-et el is ítéltek a hamis vádak alapján. A brit posta ekkor a Horizon nevű könyvelőszoftvert használta, amiben a vezetőség vakon is bízott, éveken át állították, hogy a könyvelőrendszer adatai pontosak és megbízhatók, vagyis minden hiányért a postások a felelősek.

Így például Harjinder Butoy postatisztet 2008-ban kétszázezer font (~85 millió forint) elsikkasztása miatt ítélték el, több mint három évet töltött börtönben. Butoyt és 38 társát tavaly áprilisban a fellebbviteli bíróság felmentette.

Az áldozatokat képviselő egyik ügyvéd, Jason Beer szerint a meghallgatásoknak nem "egy rosszul sikerült IT-projektről" kell szólniuk, hanem arról, hogy a rendszer hibájának milyen pusztító következményei voltak. "Életeket tettek tönkre, családokat vertek szét, családokat taszítottak hajléktalanságba és szegénységbe. Hírneveket tettek tönkre" - mondta. Szerinte a meghallgatás olyan áldozatokról szól, akiknek "a mentális és testi egészsége, akiknek a házassága, társkapcsolata ment tönkre, akik az öngyilkosságot fontolgatták, vagy néhány esetben végeztek is magukkal.

A közmeghallgatásokon azt is vizsgálni fogják, hogy a brit posta hogyan járt el ezekben az ügyekben, és hogy megfelelően kompenzálta-e az áldozatokat. (Via AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt