Üres asztalokkal hívja fel a figyelmet az azonos nemű párokra a Budapest Pride és a Háttér Társaság Valentin-napon

valentin nap
2022 február 14., 12:57

A Valentin-nap a szerelem ünnepléséről szól, mégis több ezer olyan pár él ma Magyarországon, akik nem merik ezt az alkalmat nyilvánosan ünnepelni. Ők azok az azonos nemű párok, akik inkább otthon maradnak az atrocitásoktól tartva. Erre hívja fel a figyelmet a Budapest Pride és a Háttér Társaság közös kampánya, amely során a kezdeményezéshez csatlakozó éttermekben egy-egy megterített üres asztal és az azon elhelyezett demonstráció és szivárványszínű gyertya hívja fel a figyelmet az asztal mellől hiányzó szerelmespárra.

photo_camera Fotó: ATTILA KISBENEDEK/AFP

Az Európai Unió Alapjogi Ügynökségének (FRA) LMBTQI-közösséget 2019-ben vizsgáló kutatása szerint a megkérdezett magyarok 72 százaléka nyilatkozott úgy, hogy mindig vagy gyakran kerüli, hogy kézen fogva mutatkozzon azonos nemű párjával a bántalmazástól vagy fenyegetéstől tartva, 25 százalékuk pedig az elmúlt évben tapasztalt diszkriminációt vendéglátóipari egységben. Az érintett párok közül ezért sokan nem mernek úgy ünnepelni, ahogy szeretnének, tartanak az atrocitásoktól.

A kezdeményezéshez 35 budapesti vendéglátóhely csatlakozott, ők február 14-én este 30-60 perces idősávokban szabadon hagynak egy-egy megterített, gyertyafényes asztalt, az asztalokon szivárványszínű gyertyával és a kampány üzenetét közvetítő táblával felhívva a figyelmet azokra, akik a homofób atrocitásoktól tartva nem ünnepelhetnek szabadon Valentin-napon.

„Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy milyen mindennapos hátrányos megkülönböztetést szenvednek el az LMBTQI-emberek. Sokaknak nem magától értetődő, hogy megfogják a párjuk kezét, hiszen kinézik őket, vagy beszólásokat szenvednek el. Egy olyan Magyarországért dolgozunk, ahol mindenki szabadon és biztonságban sétálhat a parkban vagy ülhet be vacsorázni a párjával” - mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.