A San Franciscó-i rendőrség DNS-mintát vesz a bántalmazott nőktől, aztán felhasználja ellenük más ügyekben

február 15., kedd 6:56
13

„Jogi és erkölcsi szempontból is helytelen”, ahogy a San Franciscó-i rendőrségen kezelik a bántalmazott nőktől vett DNS-mintákat, mondta Chesa Boudin államügyész.

Állítása szerint a mintákat más büntetőügyekben az áldozatokkal szemben is felhasználják. Nemrég például vagyon elleni bűncselekmény miatt tartóztattak le egy nőt, akit a DNS-mintája alapján azonosítottak, ahhoz pedig azért fértek hozzá, mert korábban családon belüli erőszak áldozata volt. Egyelőre vizsgálják, hány ilyen esetre volt példa mostanáig.

Fotó: JUSTIN SULLIVAN/Getty Images via AFP

Boudin szerint véget kell vetni ennek a gyakorlatnak, ami jóformán bűnözőként kezeli az áldozatokat. Ahelyett, hogy bizonyítékokat gyűjtenek ellenük, szerinte inkább segíteni kellene őket, hogy minél inkább merjenek beszélni az őket érintő bántalmazásról. A San Franciscó-i rendőrfőnök is azt mondta, ennek nem szabadna megtörténnie.

A Los Angeles Times cikkében megszólaló jogvédő szerint az amerikai szövetségi törvények eleve tiltják, hogy az áldozatok DNS-mintáit összevonják a bűncselekmények miatt megvádolt vagy letartóztatott emberek mintáival.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt