Nem kapnak alapjogokat a főemlősök Bázelban

ÉLET
2022 február 15., 12:57
comments 9

Több népszavazást is tartottak vasárnap Bázel kantonban. Arról is szavaztak, hogy a baseli alkotmányban biztosítsák-e a főemlősök élethez és testi épséghez való jogát, írja a Deutsche Welle.

A madridi állatkert egyik csimpánza jeges gyümölccsel hűti magát a 2021 augusztusi hőségben.
photo_camera A madridi állatkert egyik csimpánza jeges gyümölccsel hűti magát a 2021. augusztusi hőségben. Fotó: PIERRE-PHILIPPE MARCOU/AFP

A szavazáson 75 százalék nemmel szavazott, így az állami intézményeket kötelező törvény nem valósulhatott meg. Svájc harmadik legnépesebb városában két, állatkísérleteket végző, ugyanakkor főemlősökkel nem kísérletező nemzetközi gyógyszergyártó cég is található. Ők azonban még egy sikeres népszavazás esetén is mentesülhettek is volna a tiltás alól.

Az orángutánok, a gorillák és a csimpánzok "a legközelebbi rokonaink. Mi tudjuk a legtöbbet arról, hogy mit is akarhatnak" - mondta Tamine Graber a népszavazást kezdeményező kampány vezetője. Szerinte a tudomány megmutatta, hogy a főemlősök élni akarnak, képesek a tervezésre, és szeretnék megőrizni testi és mentális épségüket.

"Ez az első alkalom a világon, hogy a választók arról szavazhattak, hogy járnak-e alapvető jogok a főemlősöknek" - nyilatkozta Graber, aki reméli, hogy a kampány sikertelensége ellenére más országokban elgondolkoznak, biztos-e, hogy csak az embereknek lehetnek jogaik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.