Egy lengyel ellenzéki politikus apját és asszisztensét is célba vették a Pegasus kémszoftverrel

külföld
2022 február 17., 05:38

Az már decemberben tudható volt, hogy egy lengyel ellenzéki politikus, Krzysztof Brejza mobiltelefonját is feltörték az izraeli NSO kémszoftverével, a Pegasusszal, miközben a kormánypárttal szemben folytatott választási kampányt.

Most a Guardian arról ír, az Amnesty International vizsgálatai alapján a politikus korábbi asszisztense, Magdalena Łośko és apja, Ryszard Brejza is célkeresztbe kerülhettek. Mindketten kaptak még 2019-ben olyan sms-eket, melyeknek a szakértők szerint a Pegasus kémszoftvert fejlesztő és működtető NSO Grouphoz lehetett közük.

Krzysztof Brejza 2018. november 22-én Varsóban.
photo_camera Krzysztof Brejza 2018. november 22-én Varsóban. Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via AFP

Az Amnesty vizsgálata szerint Łośko négy gyanús sms-t kapott 2019 áprilisában, amikor Brejza EP-képviselői kampányát vezette. Brejza apjának telefonját tíz gyanús üzenetet találtak, ezeket 2019 júliusa és augusztusa között küldték.

Ezek az SMS-ek olyan honlapokra irányították a fogadóikat, melyeket még a 2019-es bepróbálkozás előtt készítettek, és amelyek azóta nem léteznek. Azt a legalaposabb vizsgálatokkal sem sikerült kideríteni, hogy a Łośko vagy a Ryszard Brejza ellen irányuló kémkedési kísérlet sikeres volt-e.

A Torontói Egyetem Citizen Labja szerint Brejza telefonját 2019 áprilisa és októbere között, az országos parlamenti választások előtt 33 alkalommal törték fel. A Brejza telefonjáról ellopott üzeneteket átnézték, majd az állami irányítású televízióban bemutatták a parlamenti választás előtt, amit a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) nyert meg – írta meg akkor elsőként az AP amerikai hírügynökség.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.