Egy lengyel ellenzéki képviselőt is megfigyeltek a Pegasus kémszoftverrel

külföld
2021 december 25., 09:09
comments 3

Egy kiberbiztonsági megfigyelőcsoport szerint egy lengyel ellenzéki politikus, Krzysztof Brejza mobiltelefonját is feltörték az izraeli NSO kémszoftverével, a Pegasusszal, miközben a kormánypárttal szemben vett választási kampányt.

A Torontói Egyetem Citizen Labja szerint 2019 áprilisa és októbere között 33 alkalommal törték fel a férfi telefonját az országos parlamenti választások előtt.

A Brejza telefonjáról ellopott üzeneteket átnézték, majd az állami irányítású televízióban bemutatták a parlamenti választás előtt, amit a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) nyert meg – írta meg elsőként az AP amerikai hírügynökség.

Krzysztof Brejza 2018. november 22-én Varsóban.
photo_camera Krzysztof Brejza 2018. november 22-én Varsóban. Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via AFP

A hír felháborodást váltott ki Lengyelország ellenzékében. Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke és Brejzához hasonlóan a legnagyobb ellenzéki csoportosulás, a Polgári Platform tagja szerint a leleplezések „botrányosak és elfogadhatatlanok”.

John Scott-Railton, a Citizen Lab egyik kutatója szerint az eset „próbája lesz annak, hogy az Európai Unió/Európai Bizottság képes-e kezelni a tisztességes választások és az alapvető demokratikus normák súlyos megsértését Lengyelországban”.

Brejza a Polsat Newsnak azt nyilatkozta, a hackelés hatással lehetett a választási eredményre. Azt mondta, nem állítja, hogy a PiS nem nyerte volna meg a választást, de a lehallgatás elvihetett fél vagy egy százalékot a Polgári Platformtól, és ezzel, hogy a PiS-nek most többsége van az alsóházban.

A héten derült ki, hogy az ellenzék egyik ügyvédjét és egy ügyészt is megfigyeltek a Pegasusszal Lengyelországban. Jogvédő csoportok az NSO betiltását sürgetik az EU-ban. (FT)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.