Egy lengyel ellenzéki képviselőt is megfigyeltek a Pegasus kémszoftverrel

2021 december 25., szombat 9:09
3

Egy kiberbiztonsági megfigyelőcsoport szerint egy lengyel ellenzéki politikus, Krzysztof Brejza mobiltelefonját is feltörték az izraeli NSO kémszoftverével, a Pegasusszal, miközben a kormánypárttal szemben vett választási kampányt.

A Torontói Egyetem Citizen Labja szerint 2019 áprilisa és októbere között 33 alkalommal törték fel a férfi telefonját az országos parlamenti választások előtt.

A Brejza telefonjáról ellopott üzeneteket átnézték, majd az állami irányítású televízióban bemutatták a parlamenti választás előtt, amit a kormányzó Jog és Igazságosság párt (PiS) nyert meg – írta meg elsőként az AP amerikai hírügynökség.

Krzysztof Brejza 2018. november 22-én Varsóban. Fotó: Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto via AFP

A hír felháborodást váltott ki Lengyelország ellenzékében. Tomasz Grodzki, a lengyel szenátus elnöke és Brejzához hasonlóan a legnagyobb ellenzéki csoportosulás, a Polgári Platform tagja szerint a leleplezések „botrányosak és elfogadhatatlanok”.

John Scott-Railton, a Citizen Lab egyik kutatója szerint az eset „próbája lesz annak, hogy az Európai Unió/Európai Bizottság képes-e kezelni a tisztességes választások és az alapvető demokratikus normák súlyos megsértését Lengyelországban”.

Brejza a Polsat Newsnak azt nyilatkozta, a hackelés hatással lehetett a választási eredményre. Azt mondta, nem állítja, hogy a PiS nem nyerte volna meg a választást, de a lehallgatás elvihetett fél vagy egy százalékot a Polgári Platformtól, és ezzel, hogy a PiS-nek most többsége van az alsóházban.

A héten derült ki, hogy az ellenzék egyik ügyvédjét és egy ügyészt is megfigyeltek a Pegasusszal Lengyelországban. Jogvédő csoportok az NSO betiltását sürgetik az EU-ban. (FT)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt