Egy, az ellenzéket képviselő ügyvédet és egy ügyészt is megfigyeltek a Pegasusszal Lengyelországban

külföld
2021 december 21., 06:11
comments 1

A Citizen Lab megerősítette, hogy Lengyelországban is bevetették a Pegasus kémszoftvert: a 2019-es parlamenti választások idején Roman Giertych ügyvéd telefonját hekkelték meg vele, idén pedig Ewa Wrzosek ügyészét. Giertych korábban oktatási miniszter és miniszterelnök-helyettes volt, az utóbbi években a lengyel ellenzék fontos alakjainak ügyvédje, Wrzosek pedig a populista jobboldali kormány azon kísérleteivel szállt szembe, hogy „megtisztítsák az igazságszolgáltatást”. Mindketten úgy gondolják, hogy a hekkelésért az egyre inkább illiberális irányba tartó kormányuk a felelős.

Roman Giertych ügyvéd, a Pegasus egyik lengyel célpontja.
photo_camera Roman Giertych ügyvéd, az egyik célpont. Fotó: Beata Zawrzel/NurPhoto via AFP

Stanislaw Zaryn kormányszóvivő sem megerősíteni, sem cáfolni nem volt hajlandó, hogy a kormány volt-e a megfigyelés megrendelője vagy hogy megvásárolta-e a kémszoftvert az NSO Grouptól. „Indokolatlanok azok a felvetések, amelyek szerint a lengyel szolgálatok operatív módszereket alkalmaznának a politikai harchoz” - nyilatkozta.

A Citizen Lab korábban már jelezte, hogy 2017 novemberétől kezdődően Lengyelországban is volt nyoma annak, hogy használták a Pegasust, de akkor nem neveztek meg célszemélyeket. Most elmondták, hogy Giertych telefonját 2019 utolsó négy hónapjában tizennyolcszor hekkelték meg. Az ügyvéd akkor Donald Tusk korábbi miniszterelnököt, illetve Radek Sikorski korábbi külügyminisztert képviselte. Giertych ellen egyébként nem sokkal a hír felröppenése után adtak ki letartóztatási parancsot.

Wrzosek az Apple értesítéséből tudta meg, hogy megfigyelték a Pegasusszal. Ő aktív tagja egy független ügyészségi szervezetnek, a médiának is gyakran nyilatkozik. Nyáron amiatt indított vizsgálatot, hogy el kell-e halasztani az elnökválasztást, amiért az veszélyeztetheti a választók és a választási dolgozók egészségét. Szinte azonnal elvették tőle az ügyet, és két napon belül egy vidéki városba helyezték. A megfigyelés miatt benyújtott egy panaszt az ügyészségen, de azt mondja, „ugyanaz a szolgálat végzi majd a vizsgálatot az ügyben, aki feltörte a telefonomat is”. (AP)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.