Jogvédő csoportok az NSO betiltását sürgetik az EU-ban

POLITIKA
2021 december 03., 08:41
comments 2

Több tucatnyi jogvédő szervezet arra szólította fel az Európai Uniót, hogy szabjon ki globális szankciókat az NSO Grouppal szemben, és intézkedjen, hogy betiltsák az izraeli vállalat megfigyelési technológiájának értékesítését, átadását, exportját és importját.

A 86 szervezet – köztük az Access Now, az Amnesty International és a Digital Rights Foundation – által aláírt levél szerint az EU szankciórendszere felhatalmazza az EU-t arra, hogy olyan szervezeteket vegyen célba, amelyek „a közös kül- és biztonságpolitika célkitűzései szempontjából komoly aggodalomra okot adó jogsértésekért vagy visszaélésekért felelősek, beleértve a békés gyülekezési és egyesülési szabadság, valamint a véleményszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának megsértését”.

A levelet aláíró szervezetek szerint ezeket a jogokat „sorozatosan megsértették az NSO technológiájának használatával”.

Az utóbbi hónapokban nemzetközi botrány robbant ki, miután kiderült, hogy világszerte figyeltek meg embereket az izraeli NSO nevű cég kémszoftverével. Az ügynek magyar szála is volt, a kormány újságírókat és a Fidesz politikai ellenfeleit figyeltethette meg a Pegasus nevű szoftverrel. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.