Jogvédő csoportok az NSO betiltását sürgetik az EU-ban

2021 december 3., péntek 8:41
3

Több tucatnyi jogvédő szervezet arra szólította fel az Európai Uniót, hogy szabjon ki globális szankciókat az NSO Grouppal szemben, és intézkedjen, hogy betiltsák az izraeli vállalat megfigyelési technológiájának értékesítését, átadását, exportját és importját.

A 86 szervezet – köztük az Access Now, az Amnesty International és a Digital Rights Foundation – által aláírt levél szerint az EU szankciórendszere felhatalmazza az EU-t arra, hogy olyan szervezeteket vegyen célba, amelyek „a közös kül- és biztonságpolitika célkitűzései szempontjából komoly aggodalomra okot adó jogsértésekért vagy visszaélésekért felelősek, beleértve a békés gyülekezési és egyesülési szabadság, valamint a véleményszabadság és a véleménynyilvánítás szabadságának megsértését”.

A levelet aláíró szervezetek szerint ezeket a jogokat „sorozatosan megsértették az NSO technológiájának használatával”.

Az utóbbi hónapokban nemzetközi botrány robbant ki, miután kiderült, hogy világszerte figyeltek meg embereket az izraeli NSO nevű cég kémszoftverével. Az ügynek magyar szála is volt, a kormány újságírókat és a Fidesz politikai ellenfeleit figyeltethette meg a Pegasus nevű szoftverrel. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt