Kilenc év után távoznak a francia csapatok Maliból

külföld
2022 február 17., 09:36
comments 2

Franciaország és európai szövetségeseik kivonják csapataikat Maliból - írja a BBC.

Maliban 2012 óta tevékenykednek az al-Kaidával és az Iszlám Állammal kapcsolatban álló dzsihadista csoportok, állandósultak az „önvédelmi milíciák” által elkövetett erőszakcselekmények, és a kormányerőket is visszaélésekkel vádolják. A 2020-as katonai hatalomátvétel óta még feszültebb a helyzet az országban, ahova a francia csapatok 2013-ban, épp a dzsihadisták megfékezése érdekében érkeztek, úgy tűnik, kevés sikerrel. A katonai egységeket áthelyezik a Száhel-övezet más országaiba.

A távozás oka valószínűleg az, hogy az új junta Oroszország felé, és a francia csapatok ellen fordult. Tavaly decemberben a misszióban érintett nyugati hatalmak közölték, hogy az orosz magáncég, a Wagner zsoldosai jelentek meg a nyugat-afrikai országban, a mali junta ezt tagadta. Az utóbbi hónapokban felerősödtek a konfliktusok, a francia nagykövetet kiutasították, a dán terrorellenes egységeket pedig elzavarták.

Francia katonák biztosítják Maliban, Gao városában az utcákat 2021. december 4-én..
photo_camera Francia katonák biztosítják Maliban, Gao városában az utcákat 2021. december 4-én.. Fotó: THOMAS COEX/AFP

Emmanuel Macron francia elnök a kétnapos, brüsszeli EU–Afrikai Unió csúcstalálkozó előtti este egyeztetett Párizsban afrikai és európai vezetőkkel.

Csütörtök reggel kiadott nyilatkozatukban a Takuba alkalmi harci kötelékbe tartozó országok megállapodtak abban, hogy megvitatják, hogyan tudnának a régióban maradni.

Elefántcsontpart elnöke, Alassane Ouattara arra figyelmeztetett, hogy az erők kivonása növeli a környékbeli országok terheit. „Kénytelenek leszünk növelni védelmi erőinket és fokozni határaink védelmét” – mondta Ouattara.

A Takuba harci kötelékbe nemrég magyar honvédek is csatlakoztak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.