Kölcsönös pénzügyi segítségnyújtásról állapodott meg a magyar és a lengyel kormány

gazdaság
2022 február 17., 11:53
comments 9

Egy nappal azután, hogy a magyar és a lengyel kormány elvesztette az EU elleni legfontosabb csatáját – amelynek lényege, hogy elvehetik az EU-s támogatások szétosztásának jogát azoktól a kormányoktól, amelyek nem tudják garantálni, hogy a pénz annak menjen, akinek azt Brüsszelben szánták –, érdekes időzítésű hír jelent meg az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) oldalán:

Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság a pénzügyminiszter által képviselt magyar állam nevében és a Lengyel Köztársaság Államkincstára nevében eljáró lengyel pénzügyminiszter keretszerződést kötött likviditáskezelési tevékenység keretében betét- és hitelügyletek megkötésében való együttműködésről

– írták a közleményben, melynek címe: „Magyarország és Lengyelország keretszerződést kötött”. Vagyis miután biztossá vált, hogy jogállamisági előírások teljesüléséhez kötik az uniós források kifizetését, tehát Magyarország számára 7,2 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás sorsa vált kétségessé, a két pervesztes kölcsönös pénzügyi segítségnyújtásról állapodott meg egymással.

A 444 által megkérdezett makrogazdasági elemző szerint ez biztonsági lehetőséget, plusz finanszírozási forrást jelenthet arra az esetre, ha az egyik ország nem tudna elég kötvényt eladni a piacon. Keretszerződésről van szó, amelyet bármikor aktiválni lehet, de a részleteit még nem ismerjük.

Kiadás akadt bőven

Egyelőre nem hallani arról, hogy Magyarországnak likviditáskezelési nehézségei lennének, ugyanakkor a napokban befejeződött a családi adó-visszatérítés első körének kiutalása, február 14-ig több mint 610 milliárd forintot kaptak kézhez a gyermeket nevelő szülők, ami eléggé megterhelte a költségvetést.

Orbán Viktor kormányfő a szombati évértékelőjében ezzel együtt dicshimnuszokat zengett a magyar gazdaság szárnyalásáról. „2021-ben már 7 százalékkal növekedtünk, és bőven ledolgoztuk a járvány miatti visszaesést. Az államadósságot sikerült 80 százalék alatt tartani, és az év végére 77 százalékra szorítjuk vissza” – fogalmazott.

Az ÁKK december végén ismertette Magyarország 2022-es finanszírozási tervét, amelynek lényege: a központi költségvetés nettó finanszírozási igénye 3153 milliárd forint. Növelnék a háztartások kezében lévő lakossági állampapír-állományt is.

A lengyel–magyar keretszerződés részletei után érdeklődve elküldtük kérdésünket a Pénzügyminisztériumnak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.