Részt vehetnek a csatákban a kuvaiti katonanők, de fegyvert nem kapnak

külföld
2022 február 17., 12:04
comments 4

A kuvaiti hadseregben ezentúl női katonák is részt vehetnek a harcban, de csak egy férfi engedélyével, és fegyvert így sem tarthatnak maguknál - írja a Guardian.

Aktivisták szerint ez „egy lépés előre, kettő hátra”. A kuvaiti védelmi minisztérium arról is döntött, hogy a seregben a nőknek el kell takarniuk a hajukat. „Nem tudom, miért korlátozzák így a csatlakozást a sereghez” - mondta Ghadeer al-Khashti testnevelőtanár, a kuvaiti futballszövetség női tanácsának tagja. „Mindenféle területen dolgoznak nálunk a nők, a rendőrségnél is”.

Elmondta, ő annak idején részt vett az ellenállásban, amikor az iraki diktátor, Szaddám Husszein lerohanta Kuvaitot 1990-ben. „Az anyám az invázió alatt a ruhája alatt rejtegette a fegyvereket, ő szállította le a kuvaiti ellenállásnak, és az apám ebben támogatta” - mondta Khashti. „Nem értem, milyen alapon tekintik a nőket gyengéknek”.

A minisztérium októberben határozott úgy, hogy a nők részt vehetnek összecsapásokban is, de miután a védelmi minisztert kérdőre vonta egy konzervatív képviselő, Hamdan al-Azmi, bevezették a korlátozásokat. Azmi egy muszlim vallásjogi döntésre vagy fatvára hivatkozva vitatta, hogy a nők természetéhez illő a harc.

Lulwa Saleh al-Mulla, a kuvaiti nők kulturális és szociális társaságának vezetője azt mondta, a korlátozások diszkriminatívak és alkotmányellenesek, és a szervezet jogi lépéseket fog tenni ellenük. „Vannak női mártírjaink, akik saját elhatározásukból védték a hazájukat” - mondta. „Senki sem parancsolta meg nekik, a hazaszeretet vezérelte őket. Muszlim ország vagyunk, igaz, de követeljük, hogy a törvényeket ne a fatvák befolyásolják. A személyi szabadságot garantálja az alkotmány, amin az ország jogrendszere alapszik”.

Kuvaitot tartják az egyik legnyitottabb országnak a Perzsa-öbölben. A kuvaiti nők 2005 óta szavazhatnak, jelen vannak a kabinetben és a parlamentben is, még ha kevesen is.

Ibtihal al-Khatib, a Kuvaiti Egyetem feminista tanára azt mondta az új szabályozásról, hogy a hadseregnek a nőket és a férfiakat diszkrimináció nélkül kéne befogadnia. „A veszély nem tesz különbséget nő és férfi között, és csata közben a halál sem” - mondta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.