2 milliárd forintnyi gyémántot lopott Lulu Lakatos, de csak 293,57 eurónyi kárt tud megtéríteni

svindli
2022 február 18., 18:17
comments 6

Alig 100 ezer forintnyi kár megtérítésére kötelezett a bíróság egy ékszertolvajt – írja az MTI –, aki csaknem 2 milliárd forintnyi gyémántot lopott el egy londoni ékszerboltból.

A hat és fél éves börtönbüntetését töltő Lulu Lakatos 2016 márciusában lopott el 4,3 millió font (1,84 milliárd forint) értékben hét gyémántot úgy, hogy egy ügyes mutatvánnyal kavicsokra cserélte a drágaköveket.

Egy londoni bíróság pénteken kénytelen volt megállapítani, hogy a Franciaországban élő 60 éves román nőnek mindössze 293,57 eurója van, amelyet letartóztatásakor találtak nála.

photo_camera Lulu Lakatos, a legmegbízhatóbb drágakőszakértő 2021 júliusában Fotó: -/AFP

A magát drágakőszakértőnek kiadó nő Anna néven hét gyémántot, köztük egy 2,2 millió font értékű 20 karátos szív alakú és egy 1,1 millió fontot érő, körte alakú rózsaszín drágakövet „becsült fel” a London belvárosában található Boodles ékszerboltban, állítólagos dúsgazdag orosz vevők megbízásából.

Annát, alias Lulu Lakatost maga Nicholas Wainwright, a Boodles elnöke és a cég saját szakértője kísérte a New Bond utcai bolt alagsori tárgyalójába.

A gyémántok megvizsgálása után a drágaköveket egy lakattal lezárt erszénybe tették, majd a bank trezorjában helyezték biztonságba a vételár másnapi átutalásáig, ám amikor kinyitották az erszényt, gyémántok helyett közönséges kavicsokat találtak benne.

Később a bolt biztonsági kamerájának felvételeiből kiderült, a nő egy szemfényvesztéssel felérő mozdulattal a saját kézitáskájába rejtette a gyémántokat, és egy ugyanolyan, ám kavicsokat tartalmazó zacskót helyeztetett a trezorba.

A boltból kilépve a tolvaj azonnal egy ismeretlen nőnek adta tovább a gyémántokat, és bűntársaival együtt kevesebb mint három óra alatt Franciaországba szökött.

A bűncselekmény a legnagyobb értékű lopás volt a maga nemében. A fondorlatosan eltüntetett gyémántok sosem lettek meg. A nemzetközi bűnbanda két férfi tagját, Christophe Stankovicot és Mickael Jovanovicot három év és nyolc hónap szabadságvesztésre ítélték.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.