Az FBI is beleveti magát a kriptók világába

bűnügy
2022 február 18., 13:57
comments 1

Új egységet indít az illegális kriptovaluták nyomon követésére és lefoglalására az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), írja a WSJ. Az új csapat a virtuális eszközökkel való visszaéléseket fogja vizsgálni.

photo_camera Fotó: ERIC BARADAT/AFP

"Ez az FBI-egység a kriptovaluta-szakértőket egyetlen központban fogja egyesíteni" - mondta Lisa Monaco főügyész helyettes csütörtökön, a müncheni kiberbiztonsági konferencián.

A Virtual Asset Exploitation Unit (Virtuális Eszköz Kihasználás Egység) névre hallgató egység a különböző területeken alkalmazott kripto-szakértőket tömöríti. Egységesen próbálja majd segíteni az FBI különböző nyomozásait blokklánc elemzéssel, virtuális eszközök lefoglalásával, vizsgálatával, és kiképzési lehetőségek biztosításával.

Az FBI nemzetközi együttműködést is tervez, mivel a probléma globális, az egységre nem csak az USA-ban lehet szükség. Az utóbbi években a kriptovaluták által a kiberbűnözők újabb teret kaptak a gazdasági beavatkozáshoz. 2021 végén nagyjából 11 milliárd dollárnyi kriptovaluta állomány került ki tiltott forrásból, derül ki egy blokklánc elemző cég, a Chainalysis Inc. februári jelentéséből. Az új egység tervezi megosztani tapasztalatait más országok hatóságaival, segíteni a technikai, informatikai fejlesztéseket

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.