Elkezdte felszámolni az oltásellenes kamionosok blokádják az ottawai rendőrség

külföld
2022 február 18., 16:22

Az ottawai rendőrség pénteken bejelentette, hogy megkezdte az oltásellenes tüntetések felszámolását, és több tiltakozót letartóztatott a kanadai főváros központjában. Mindezt azután, hogy a kanadai kormány pár napja szükségállapotot hirdetett, ami lehetővé teszi a gyülekezési jog korlátozását, hogy megtörhesse a kamionosok három hete tartó blokádját.

A kamionsofőrök január 27-én táboroztak le a kanadai fővárosban, megbénítva ezzel a belvárosi forgalmat, miután a kormány kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást a nemzetközi fuvarozásban dolgozóknak. A blokádhoz sokan csatlakoztak, miközben a kamionosok egy időre az egyik legfontosabb amerikai-kanadai határátkelőt is elfoglalták.

photo_camera A tüntető kamionosok. Fotó: DAVE CHAN/AFP

A rendőrség csütörtökön őrizetbe vette a kamionosok két vezetőjét, majd pénteken elkezdte felszámolni a sofőrök táborát. A hírek szerint több tüntető kamionost letartóztattak, komolyabb incidens nem történt, senki nem állt ellen a rendőri intézkedésnek.

A rendőrségi akció miatt biztonsági okokból lezárták a kanadai képviselőházat.Anthony Rota házelnök közölte, hogy az alsóház pénteki ülése elmarad. A képviselők a veszélyhelyzeti rendelkezést vitatták volna meg, amelyet a kihirdetésétől számított egy héten belül el kell fogadnia a parlamentnek. (BBC, MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.