Elkezdte felszámolni az oltásellenes kamionosok blokádják az ottawai rendőrség

külföld
február 18., 16:22

Az ottawai rendőrség pénteken bejelentette, hogy megkezdte az oltásellenes tüntetések felszámolását, és több tiltakozót letartóztatott a kanadai főváros központjában. Mindezt azután, hogy a kanadai kormány pár napja szükségállapotot hirdetett, ami lehetővé teszi a gyülekezési jog korlátozását, hogy megtörhesse a kamionosok három hete tartó blokádját.

A kamionsofőrök január 27-én táboroztak le a kanadai fővárosban, megbénítva ezzel a belvárosi forgalmat, miután a kormány kötelezővé tette a koronavírus elleni oltást a nemzetközi fuvarozásban dolgozóknak. A blokádhoz sokan csatlakoztak, miközben a kamionosok egy időre az egyik legfontosabb amerikai-kanadai határátkelőt is elfoglalták.

photo_camera A tüntető kamionosok. Fotó: DAVE CHAN/AFP

A rendőrség csütörtökön őrizetbe vette a kamionosok két vezetőjét, majd pénteken elkezdte felszámolni a sofőrök táborát. A hírek szerint több tüntető kamionost letartóztattak, komolyabb incidens nem történt, senki nem állt ellen a rendőri intézkedésnek.

A rendőrségi akció miatt biztonsági okokból lezárták a kanadai képviselőházat.Anthony Rota házelnök közölte, hogy az alsóház pénteki ülése elmarad. A képviselők a veszélyhelyzeti rendelkezést vitatták volna meg, amelyet a kihirdetésétől számított egy héten belül el kell fogadnia a parlamentnek. (BBC, MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt