Engedélyezte az abortuszt az ecuadori törvényhozás nemi erőszak esetén

külföld
2022 február 18., 05:37
comments 2

Az ecuadori törvényhozás csütörtökön engedélyezte az abortuszt abban az esetben, ha a terhesség nemi erőszak következménye. A 137 fős quitói parlament 75 tagja támogatta az előterjesztést 41 ellenében és 14 tartózkodás mellett. A jogszabály hatályba lépését még megakadályozhatja az ország konzervatív elnöke, Guillermo Lasso. Az elnök korábban azt mondta, személy szerint nem támogatja a terhességmegszakítást, de engedni fogja a parlamentnek a szabályok kidolgozását, ha azok nem lépnek túl az alkotmánybíróság által felvázolt kereteken. Az ecuadori alkotmánybíróság tavaly áprilisban rendelte el egy erre vonatkozó szabályozás kidolgozását.

Nőjogi aktivisták tüntetnek a Nemzetgyűlés előtt Quitóban
photo_camera Nőjogi aktivisták tüntetnek a Nemzetgyűlés előtt Quitóban Fotó: RODRIGO BUENDIA/AFP

Ecuadorban főszabály szerint bűncselekmény az abortusz. Ez alól eddig csak két kivétel volt:

  • az anya életének megmentése érdekében,
  • illetve ha együttes feltételként teljesül, hogy a terhesség nemi erőszak következménye és az áldozat mentális betegségben szenved.

Az új szabályozás értelmében a 18 évesnél idősebb nők esetében a terhességmegszakítást a fogantatástól számított 12. hétig lehet elvégezni. A 18 évesnél fiatalabb lányok esetében a 18. hétig van erre lehetőség. A jogszabály szintén a hosszabb határidő alkalmazását írja elő az őslakos közösségekhez tartozó és az ország vidéki településein élő nők esetében. A törvény mindemellett nem követeli meg a nemi erőszak megtörténtének bejelentését a rendőrségen, az érintett nőknek azonban hozzájáruló nyilatkozatot kell kitölteniük.

2019-ben az ecuadori parlament egyszer már elutasított egy olyan törvénymódosítást, amely az áldozat szellemi állapotától függetlenül legálissá tette volna a terhességmegszakítást nemi erőszak esetén. Az abortusz bizonyos időhatárokon belül szabadon végrehajtható Argentínában és Uruguayban, más latin-amerikai államok pedig bizonyos esetekben, így például nemi erőszak esetében teszik lehetővé a terhesség művi megszakítását.

Az eljárást ugyan az egészségügyi ellátórendszer keretén belül végzik el, de az orvosok lelkiismereti okokból megtagadhatják azt. Az abortusz engedélyezésének támogatói szerint az időbeli korlátok túl szigorúak, és mindez továbbra is arra fogja ösztönözni a nőket, hogy illegális magzatelhajtási lehetőségeket keressenek, amelyek esetenként halálos kimenetelűek is lehetnek.

A Trenzando Feminismos aktivista csoport szerint évente több mint 21 ezer abortuszt hajtanak végre Ecuadorban, ezek többségét veszélyes és illegális klinikákon. „Az élet nem vitatéma” - jelentette ki Paul Garcia, aki egy abortuszellenes csoport soraiban tüntetett a törvényhozás épülete előtt az új szabályozás ellen. „Az anya méhében lévő áldozatot akarják meggyilkolni” - hangsúlyozta. (Guardian/MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.