Pintérre hivatkozva próbált pénzt kicsalni egy miskolci bíró és az ügyvéd barátnője

bűnügy
február 18., 12:11
comments 3

A Központi Nyomozó Főügyészség vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat három személy ellen a Miskolci Törvényszéken.

A vádirat szerint egy járásbíróságon dolgozó bíró egy emberkereskedelem miatt folyamatban levő büntetőügyben tudomást szerzett arról, hogy az ügyben 2018 novemberében az egyik vádlott letartóztatásának ismételt elrendelését tervezik. Mivel a bíró és ügyvédként dolgozó élettársa ismerősi viszonyban voltak a vádlottal és annak barátnőjével, a megszerzett információt közölték a vádlottal, hogy fel tudjon készülni a letartóztatásra.

A kényszerintézkedés elrendelése után az ügyvédnő 13 millió forintot kért a letartóztatott vádlott barátnőjétől arra hivatkozva, hogy a pénzt a letartóztatás megszüntetése érdekében át kell adnia az ügyben eljáró hivatalos személyeknek,

köztük a belügyminiszternek és a másodfokon eljáró bírónak.A nő az ajánlatot elfogadta, és 2019 februárjában előlegként 500 ezer forintot adott át az ügyvédnőnek. Az időközben – hatásköri okból – a törvényszékre áttett ügyben a vádlott letartóztatását a bíróság 2019. május 6-án megszüntette.

Másnap a bíró – aki tudott az élettársa által kért jogtalan előnyről – a bíróság épülete előtt közölte a szabadon bocsájtott vádlottal, hogy fizesse ki az ügyvédnőnek a 13 millió forintból fennmaradó összeget, mert ők intézték el a szabadulását.Az ügyészség szerint a valóságban az ügyvédnő és a bíró a letartóztatás megszüntetése érdekében intézkedést nem tett, hivatalos személyeket az ügyben nem kerestek meg, a rájuk történő hivatkozással kért vesztegetési pénzt maguknak szánták. (Ügyészség)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt