Több mint 120 kocsit tettek tönkre a tolvajok a Magyar Honvédség telephelyén

bűnügy
2022 február 18., 12:53

2021 júniusában társaikkal a két gyanúsított többször megjelent a Magyar Honvédség tápiószecsői telephelyén, ahonnan 100 darab autó katalizátorát lopták el. Itt működik az Anyagellátó Raktárbázis központi tárintézete, általában ide kerülnek a működésképtelen, selejtezésre váró haditechnikai eszközök, járművek.

A társaság tagjai miután átmásztak a kerítésen és behatoltak a területre, minden alkalommal a honvédségi telephely udvarán parkoló autókhoz mentek, amikből kivágták és eltulajdonították a katalizátorokat. Ezzel a módszerrel több mint 120 darab kocsit tettek tönkre és a 8,6 millió forint kárt okoztak.

Ellenük a Nagykátai Rendőrkapitányság jelentős értékre, üzletszerűen, dolog elleni erőszakkal, folytatólagosan elkövetett lopás bűntette miatt indított eljárást, a Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírája a pénteken megtartott ülésén elrendelte két gyanúsított letartóztatását.

A bíróság szerint fiatalabb gyanúsított ellen több büntetőeljárás van folyamatban, valamint a terhére rótt cselekmény kiemelt tárgyi súlya és büntetési tétele (2-től 8 évig terjedő szabadságvesztés) miatt szabadlábon hagyása esetén fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés veszélye. Továbbá a bűntársaival való kapcsolatba lépés esetén a bizonyítást nehezítheti, ezért az ügyészi indítvány szerint a letartóztatása indokolt.

Figyelemmel az idősebb gyanúsított előéletére, a terhére rótt cselekmény kiemelt tárgyi súlyára és büntetési tételére, valamint arra, hogy állandó munkahellyel nem rendelkezik és a megélhetését feltehetően vagyon elleni bűncselekmények elkövetésével biztosítja, fennáll vele szemben a szökés, elrejtőzés, illetve a bűnismétlés veszélye. Mindemellett úgy ítélték meg, hogy szabadlábon hagyása esetén az ügyben érintett más személyek jogellenes befolyásolásával a bizonyítást is megnehezítheti, ezért az ügyészi indítvány szerint a legszigorúbb kényszerintézkedés elrendelése indokolt vele szemben.

A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója meghallgatta a gyanúsítottakat, és az ügyészi indítvánnyal egyetértve elrendelte a letartóztatásukat az elsőfokú bíróságnak a tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, de legfeljebb március 18-ig. A döntést az ügyész tudomásul vette, a gyanúsítottak és védőik fellebbeztek ellene, így a végzés nem végleges, de végrehajtható. (Bíróság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.