Törökország két év alatt 155 ezer szíriai menekültet toloncolt vissza a polgárháborús országba

február 18., péntek 11:36
1

Törökország 2019 és 2021 között több mint 150 ezer szíriai menekültet toloncolt vissza a polgárháború sújtotta arab országba – jelentette a londoni székhelyű Middle East Monitor, a szíriaiakat érő jogsértéseket dokumentáló Syrians for Truth and Justice (STJ) nevű szervezetre hivatkozva.

A szervezet azzal vádolja Ankarát, hogy a kitoloncolásokat önkéntes hazatérésnek állította be, de az aktivisták által összeállított jelentésben több konkrét (az ügy természeténél fogva nem nevesített) tanúvallomást is közölnek, amikben az emberek elmondták, hogy nem akartak visszatérni Szíriába.

A szervezet úgy tudja, hogy a török hatóságok mintegy 155 ezer szíriai tartózkodási engedélyét vonták vissza, és befagyasztották a bankszámláikat is.

Emellett több, Törökországban élő szíriait őrizetbe vettek, és csak akkor engedték el őket, ha vallomást írtak alá arról, hogy saját akaratukból térnek vissza hazájukba.

Szíriai férfi a kurd többségű, szíriai Kamisliben 2020. március 24-én. Fotó: Delil Souleiman/AFP

Az STJ szerint a határon több embert átadtak a Törökország által támogatott Szíriai Nemzeti Hadseregnek, ami fogságba ejtette őket, és az elengedésükért váltságdíjat kért a családtagjaiktól.

A jelentés szerint másokat az arab ország dzsihadisták ellenőrizte területére küldtek vissza, köztük olyanokat is, akik korábban éppen az iszlamista terror elől menekültek Törökországba.

Eszerint a két ország közötti három fő határátkelő egyikén, Báb esz-Szeleménél a vizsgált időszakban havi kb. 400 embert deportáltak török oldalról, az itt szolgálatot teljesítők egyike pedig elmondta a szervezetnek, hogy az emberek többségét erőszakkal toloncolták át.

Törökország londoni nagykövetsége nem kívánta kommentálni a jelentést. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt