Megölték egy online hírportál főszerkesztőjét Törökországban

február 20., vasárnap 16:49

Megölték a nyugat-törökországi Izmit városában egy helyi hírportál főszerkesztőjét - jelentette vasárnap a török sajtó. Güngör Arslan a Ses Kocaeli (Kocaeli hangja) vezetője volt, a férfit szombaton lőtték le a portál szerkesztőségi épülete előtt. A Demiroren hírügynökség szerint a mellkasán és a lábán érte lövés. Kórházba szállították, de állapota olyan súlyos volt, hogy már nem tudták megmenteni. Egy 21 éves gyanúsítottat őrizetbe vettek, aki sajtóértesülések szerint azt mondta a hatóságoknak, hogy megbízásra követte el a gyilkosságot.

Güngör Arslan temetése Izmitben 2022. február 20-án Fotó: UMIT TURHAN COSKUN/AFP

Az indíték és a felbujtó személye egyelőre ismeretlen. Az újságírók védelmére létrejött CPJ nemzetközi szervezet felszólította a török hatóságokat, hogy tisztázzák, a bűncselekmény összefüggésben állt-e Arslan újságírói tevékenységével.

A Riporterek Határok Nélkül sajtójogvédelmi szervezet szintén az ügy átfogó kivizsgálását sürgette Twitteren, és felhívta a figyelmet Arslan egyik cikkére, amely egy nappal a halála előtt jelent meg. Ebben a Ses Kocaeli főszerkesztője korrupcióval vádolt meg egy helyi polgármestert, aki a kormányon lévő Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tagja. Az újságíró szerint a politikus többek között az AKP-hoz közeli építési vállalatoknak juttatott szabálytalanul megbízásokat. (MTI, Reuters)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt