“Amúgy sincs ember ma Magyarországon, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást várna el az egyes médiumoktól”

POLITIKA
2022 február 21., 15:45
comments 15

“Egy közszereplőről közügyben – a szándékos hazugságot leszámítva – gyakorlatilag bármit közzé lehet tenni. A szólás- és sajtószabadságot a magyar jogrendszer kitüntetetten védi. Az újságíróknak sincs félnivalójuk” - mondta Koltay András, a kizárólag fideszes delegáltakból álló Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) nemrég kinevezett elnöke a 24.hu-nak.

Koltayt december 3-án nevezte ki Áder János azután, hogy októberben a korábbi elnök, Karas Mónika lemondott a pozícióról, mert “új szakmai kihívásokat keres”. A lemondás lehetőséget teremtett a kormánytöbbségnek, hogy az áprilisi választások eredményétől függetlenül újabb kilenc évig megbízható embert bízzon meg a csak fideszes delegáltakból álló hivatal vezetésével.

Az interjú legfontosabb állításai:

  • Koltay nem készült a pozícióra, de a miniszterelnök felkérésére nem lehet nemet mondani
  • A Médiatanáccsal kapcsolatos jogi szabályozást minden európai szerv jóváhagyta, a többi politikai vita, szerinte egyetlen hivatását és esküjét komolyan vevő köztisztviselőnek sem lehet dolga a pártpolitikával.
  • Nem az a fő kérdés, ki uralja a nyomtatott sajtót vagy a közmédiát. A magyarországi nyilvánosság ma olyan sokszínű, mint korábban soha, függetlenül attól, hogy politikai alapon ezt ki miként minősíti
  • A KESMA-val kapcsolatos kérdés hátterében Koltay egy 20. századi vita körvonalait véli felfedezni. “Ha egyszavas választ vár arra, hogy a magyar nyilvánosság torz vagy nem torz, az félreviszi a gondolkodást.” Szerinte a fő kérdés, hogy az online kommunikáció hogyan alakítja a nyilvánosság helyzetét, és a nyilvánosság igen jelentős szelete amúgy sem fogékony a magyar politika felől érkező erőhatásokra
  • A médiahatóság nem a médiavilág korlátlan felhatalmazású őre, és nem is válhat a politikai csatározások helyszínévé, sem döntőbíróvá.
  • A közmédia alig, a Médiatanács felügyelete alatt álló MTI egyáltalán nem számolt be az ellenzéki előválasztásról, ezzel kapcsolatban Koltay feltett magának egy kérdést, amit gyorsan meg is válaszolt. “A médiahatóságnak össze kellene állítani az aznapi fontos események listáját, és meghatározni, miről kell beszámolni a médiában?” Szerinte ez olyan mértékű beavatkozás lenne a szerkesztői szabadságba, ami egyszerűen nem tartható, a Médiatanács csak a már közzétett tartalmakat tudja vizsgálni, amiről a média nem számol be, azt nem.
  • Koltay szerint nincs ember ma Magyarországon, aki kiegyensúlyozott tájékoztatást várna el az egyes médiumoktól

Az interjúban szó esett ezeken kívül a Klubrádióról, a nemrég elindult Sport Rádióról, illetve a gyermekvédelmi törvény következményeiről is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.