Milliárdos felújításkor talált emberi csontokat szórt szét az érsekség Kalocsa szélén

belföld
2022 február 21., 13:42

Rengeteg emberi csont és csonttöredék található azokban a földkupacokban Kalocsa határában, melyeket a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye által megrendelt felújítási munkálatok helyszínéről szállítottak oda, az érsekség tulajdonába tartozó területre. Erre egy ott lakó amerikai férfi hívta fel a 6300.hu nevű helyi portál figyelmét, akivel körbe is járták a területet. A halmokon szabad szemmel látható módon hevernek összevissza koponyadarabok, bordák, comb- és lábszárcsontok, csigolyák és így tovább.

link Forrás

Kalocsán a Szentháromság téren helyezkedik el az Érseki Palota, az ott lévő épületek többsége is az érsekség tulajdona vagy kezelésébe tartozik. Maga a tér az önkormányzaté, de kezelését tavaly decemberben száz évre ingyen az érsekség kezelésébe adta a kormány.

A felújítás az érsekség irányítása alatt tíz éve zajlik, a kormány erre szintén több milliárd forintot adott már. Mivel a Szentháromság a város központi tere, melyből sugárszerűen indulnak ki a fontosabb útvonalak, és évek óta le van zárva, a belváros szinte járhatatlan a munkálatok miatt. Többszöri halasztás után legutóbb 2021. december 31-ig kellett volna végezni a felújítással. Ez nem történt meg, ám az önkormányzat ezúttal már nem járult hozzá egy újabb határidő-hosszabbításhoz.

A csúszásnak részben az lehet az oka, hogy a teljes burkolatcsere, rekonstrukció és átépítés közben egy egykori román kori templom maradványait is megtalálták a Szentháromság téren, melynek szintén elkezdték a régészeti feltárását. Ezenkívül egy tömegsírra is rábukkantak, melyben valószínűleg szovjet katonákat temettek el. Elképzelhető, hogy a talált csontok ebből a tömegsírból származnak.

Az üggyel kapcsolatban küldtünk kérdéseket a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyének, amint válaszolnak, frissítjük a cikket.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.