Az oltatlan magyarok több mint fele gondolja, hogy az oltóanyag helyett valami titkos anyag van a vakcinákban

járvány
2022 február 23., 07:20
comments 27

Nagyon érdekes felmérést készítettek az oltást fölvevő és a magukat be nem oltató magyarok között a Társadalomtudományi Kutatóközpont kutatói a Závecz Research segítségével, amelyről a Hvg.hu írt cikket. A 2021 novemberében, már a negyedik hullám alatt készített felmérésben 1000 embert kérdeztek a járványkezeléssel, oltással és az oltatlanokkal/oltottakkal szembeni érzéseikről.

A reprezentatív mintának nagyjából a 20 százalékát tették ki azok, akik nem vették fel az oltást. Ők általánosságban nem tartják magukat tudományellenesnek, és az oltásokkal általában nincs bajuk, kifejezetten a koronavírus ellen kifejlesztett vakcinákkal szemben bizalmatlanok. Az oltatlan válaszadók legalább 73 százaléka egyetértett azzal, hogy a vakcinákat túl gyorsan fejlesztették ki, és nincs róluk elég információ. 71 százalékuk azzal a kijelentéssel is egyetért, hogy az oltások kifejlesztése valamilyen politikai-gazdasági hatalmi erők érdekeit szolgálja,

57 százalék pedig abban az elborultabb összeesküvés-elméletben is hisz, hogy a vakcinákkal „az oltóanyagok helyett valamilyen titkos anyagot juttatnak a szervezetbe”.A kutatásból kiderült, hogy az oltatlanok iskolázottság szempontjából nem különböznek jelentősen azoktól, akik beoltatták magukat. Jellemző viszont, hogy az oltatlanok között több a fiatal: a 18–39 év közöttiek több mint negyede nincs beoltva, míg a 60 év felettieknél ez az arány csak 13 százalék. Szintén volt különbség az oltatlanok és az oltottak között a gazdasági státuszban: azok közül, akik saját bevallásuk szerint kényelmesen megélnek a fizetésükből, 91 százalék beoltatta magát, az anyagi nehézségekkel küzdők között viszont ez az arány csak 72 százalék.

Oltásellenes tüntetés Kijevben 2021. november 24-én.
photo_camera Oltásellenes tüntetés Kijevben 2021. november 24-én. Fotó: TALHA YAVUZ/Anadolu Agency via AFP

Ami a pártszimpátiát illeti, a kormánypárt és a baloldali vagy liberális ellenzéki pártok támogatói között kicsi a különbség, előbbiek 88, utóbbiak 84 százaléka beoltatta magát. A Jobbik szavazói már szkeptikusabbak, a jobbikosok harmada nincs beoltva, egyéb kisebb pártoknál ez az arány pedig közelebb van az 50 százalékhoz. Igaz, a felmérés készítői szerint az egyéb pártok szavazói olyan kevesen voltak a mintában (23 fő), hogy ebből nem érdemes komoly következtetéseket levonni.

Hogy mit gondolnak az oltatlanok az oltottakról, és vice versa? Az oltatlanok 67 százaléka azt mondta, nem érez komoly ellenszenvet azokkal szemben, akik beoltatták magukat, bár 56 százalékuk azt gondolja, hogy az oltottakat megtévesztette a média és az elit. 19 százalékuk viszont elég mély ellenszenvet érez a vakcinát fölvettek iránt.

Az oltottak kevésbé megengedőek. 46 százalékuk mondta azt, hogy nem érez semmilyen ellenszenvet a másik csoport irányt, 43 százalékuk azt gondolja, hogy az oltatlanok miatt van még mindig járvány, 27 százalékuknak kifejezetten mély ellenérzései vannak az oltatlanokkal szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.