A metaverzumban számos app veszélyes a gyerekekre, például virtuális szexre kényszeríthetik őket

INTERNET
2022 február 24., 17:56

A metaverzumban használt bizonyos alkalmazások „tervezésüknél fogva veszélyesek” – figyelmeztetett az NSPCC (a gyermekekkel szemben elkövetett kegyetlenséget megelőzni hivatott országos brit szervezet) a BBC News vizsgálatára reagálva. Egyik riporterük ugyanis, aki 13 éves lánynak adta ki magát, tanúja volt groomingnak, szexuális tartalmaknak, rasszista sértegetésnek és nemi erőszakkal való fenyegetésnek a virtuális valóságban. Andy Burrows, az NSPCC online gyermekbiztonsági vezetője szerint a vizsgálat „a kockázatok mérgező kombinációját” találta.

Metaverzumban használható, fizikai érzeteket okozó mellény tesztelése.
photo_camera Metaverzumban használható, fizikai érzeteket okozó mellény tesztelése. Fotó: PATRICK T. FALLON/AFP

Jess Sherwood a VRChat nevű appban, aminek 13 év az alsó korhatár-besorolása, ellátogatott a virtuális valóság szobáiba, ahol avatárok szimulálták a szexet. Sok helyiség kialakítása a piroslámpás negyedeket idézte. Szexjátékokat és óvszert mutattak neki, és számos felnőtt férfi megkörnyékezte. Az appon belül különféle helyiségek vannak, például éttermek, de sztriptízklubok is, és ezekbe a kiskorú felhasználók is bemehetnek. Egy férfi azt mondta Sherwoodnak, hogy az avatárok „meztelenek lehetnek és kimondhatatlan dolgokat művelnek”, mások erotikus szerepjátékról beszéltek neki és VR-szexuális aktusokra próbálták rávenni.

„A gyerekek így teljesen helytelen, valóban hihetetlenül káros élményeknek vannak kitéve” - mondta Burrows.

A riporter beszélt olyan digitális biztonsági aktivistával is, aki beszélt olyan gyerekekkel, akiket arra kényszerítettek, hogy virtuális szexben vegyenek részt. Mivel a virtuális valóság immerzív élmény, a gyerekeknek valójában szexuális mozdulatokat kell eljátszaniuk. Egy kutató pedig azt mondta, hogy volt olyan Meta (Facebook) app, amiben hétéves kislánnyal is találkozott, és más felhasználók körbevették őket, és azzal viccelődtek, megerőszakolják őket. Ugyanis nagyon elenyésző a moderáció ezekben az appokban.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.