Lazítják Amerikában a maszkviselési ajánlást

járvány
2022 február 26., 06:51

Az amerikai járványügyi központ (CDC) ajánlása szerint az ország nagy részén már nem indokolt beltérben maszkot viselni.

A hivatal három kategóriába osztja az Egyesült Államok különböző térségeit aszerint, hogy mekkora a kórházi kapacitás, és mennyi új esetet regisztrálnak. Közepes kockázat esetén azt ajánlják a különösen veszélyeztetett embereknek, például az immunkompromittált betegeknek, hogy konzultáljanak az orvosukkal, érdemes-e maszkot viselniük.

photo_camera Fotó: DANIEL MUNOZ/AFP

Az új eljárás szerint az amerikaiak 72 százaléka olyan területen él, ahol a CDC szerint elengedhetik a maszkot. Repülőgépen és tömegközlekedésben továbbra is kötelező a maszkviselés, ezt a szabályt majd március 18-a után vizsgálják felül.

A CDC igazgatója, Rachel Walensky azt mondta, most már több eszköz áll rendelkezésre a járvánnyal szembeni küzdelemben: vannak vakcinák és megerősítő oltások, széles körben elérhető tesztek, jó minőségű maszkok, új kezelési módok. „A széles társadalmi immunitásnak köszönhetően a súlyos betegség kockázata általában véve alacsonyabb.”

Walensky február elején még korainak látta az iskolai maszkviselés megszüntetését, de az utóbbi napokban több állam magától lazítani kezdett a szabályokon. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.