Roman Abramovics átadja a Chelsea irányítását a klub alapítványának

futball
2022 február 26., 19:11
comments 9
Roman Abramovics 20 éven keresztül volt a londoni futballklub, a Chelsea tulajdonosa
photo_camera Roman Abramovics 20 éven keresztül volt a londoni futballklub, a Chelsea tulajdonosa Fotó: Ekaterina Chesnokova/Sputnik

Nagyon rövid közleményben jelentette be a Chelsea klubtulajdonosa, az orosz multimilliárdos Roman Abramovics, hogy lemond a klub irányításáról.

„Húsz éven keresztül, a Chelsea tulajdonosként mindig úgy tekintettem a szerepemre, mint a klub gondozójára, akinek feladata biztosítani, hogy a lehető legsikeresebbek legyünk ma és holnap, és hogy mindig pozitív szerepet töltsünk be közösségünkben. Mindig a klub érdekeit szem előtt tartva hoztam meg döntéseimet. Továbbra is elkötelezett vagyok ezen értékek mellett. Ezért bízom ma a Chelsea jótékonysági alapítvány kuratóriumára a Chelsea FC gondozását és felügyeletét.Úgy vélem, hogy jelenleg ők vannak a legjobb helyzetben ahhoz, hogy a klub, a játékosok, a személyzet és a szurkolók érdekeit szem előtt tartsák.”

Abramovics nem utalt rá, de igen nyilvánvaló, hogy az orosz invázió nyomán érvénybe lépő nemzetközi pénzügyi szankcióknak fontos szerepük volt a döntésben, bár még az sem egyértelmű, hogy a döntése a tulajdonjogokat is érinti-e.

Az orosz oligarcha neve a napokban sűrűn forgott a brit sajtóban, miután csütörtökön Chris Bryant munkáspárti képviselő a parlament alsóházában idézett egy idáig titkos, 2019-ben született belügyminisztériumi dokumentumból.

Ebben az állt, hogy Abramovics éveken keresztül szoros kapcsolatot ápolt Vlagyimir Putyinnal és az orosz politikai vezetéssel, sőt, az elnök egyik fontos bizalmasa volt, és bizonyítékok állnak rendelkezésre, amik illegális tevékenységeit és korrupt módszereit bizonyítják. Bryant azt javasolta, hogy Abramovicsot tiltsák ki a Premier League-ből és fosszák meg tulajdonosi jogaitól.

Kedden Boris Johnson az alsóház előtt az Oroszország elleni intézkedések első hullámának bejelentésekor azt mondta, hogy Abramovicsot már szankciókkal sújtották az orosz államhoz fűződő kapcsolatai miatt, később azonban hivatalosan helyesbítette a feljegyzést azzal, hogy tévedett.

Abramovics cáfolta azokat a híreket, amik Putyinhoz és Oroszországhoz való közelségét sugallták, és korrupciós vádakat fogalmaztak meg vele szemben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.