2022 február 27., 15:30

Görögország, Portugália és Szlovákia is segíti katonai felszereléssel Ukrajnát

Vasárnap Görögország és Portugália is bejelentette, hogy hadianyaggal, hadfelszereléssel, humanitárius segéllyel segíti Ukrajnát az orosz hadsereg támadásával szemben. Az MTI szemléje szerint Athén ezenfelül hivatalosan tiltakozott Moszkvánál amiatt, hogy orosz katonai csapásokban életét vesztette az ukrajnai görög kisebbség több tagja. Görögország a felajánlott védelmi felszerelést két C-130-as katonai szállítógépen juttatja el még vasárnap az Ukrajnához közeli lengyelországi pontokra. Humanitárius segélyt egy külön gép szállít vasárnap Nikosz Hardaliasz helyettes védelmi miniszter kíséretében.

A görög külügyminisztérium követelte Oroszországtól, hogy hagyjon fel az ukrajnai civileket érő légitámadásokkal és mindenféle más támadással, miután az előző nap légicsapásban életét vesztette az ottani görög kisebbség legalább tíz tagja. A minisztérium a közleményében szigorúan elítélte a civilek elleni támadásokat, és felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi humanitárius jogot. Görögország pénteken zárta be kijevi nagykövetségét, de megerősítette a déli Mariupolban lévő konzulátusát.

Szlovákia 4,41 millió euró értékben további katonai felszerelést biztosít Ukrajnának – írj az Újszó. A támogatást a szlovák kormány vasárnapi rendkívüli ülésén hagyták jóvá, azt követően, hogy Eduard Heger (OĽaNO) szlovák miniszterelnök szombat este telefonon egyeztetett Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel. „Megkérdeztem tőle, hogyan tudna Szlovákia még segíteni. Az ukrán elnök szerint a katonáik kezdenek kifogyni a lőszerből, ezért azonnal, még vasárnapra összehívtam a kormányt, hogy minél hamarabb eleget tudjunk tenni a kérésnek” – mondta Heger. A szlovák kormány már szombaton is jóváhagyott egy Ukrajnának nyújtott közel 11 millió euró értékű segélyt és hadianyagot, tízmillió liter gázolaj, 2,4 millió liter repülőbenzin és 12 ezer darab 120 milliméteres lőszer formájában.

Ukrajna kérésére Portugália is küld hadfelszerelést, „golyóálló mellényeket, sisakokat, éjjellátó készülékeket, kézigránátokat, különböző kaliberű lőszereket és G3 típusú géppisztolyokat” – közölte az MTI szerint a portugál védelmi minisztérium vasárnap. Joao Cravinho védelmi miniszter úgy fogalmazott, „Portugália támogatja Ukrajnát egy igazságtalan, törvénytelen és elfogadhatatlan támadással szemben”. Augusto Santos Silva külügyminiszter vasárnap a CNN Portugalnak azt nyilatkozva, országa „teljesen nyitott több ezer ukrán menekült fogadására”.

Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője szerint vasárnapig 17 uniós ország jelezte, hogy küld hadfelszerelést, illetve humanitárius segélyt Ukrajnának.