Kijev tartja magát, Harkivban orosz csapatok harcolnak az utcákon, egyre több a civil áldozat

háború
2022 február 27., 06:07

Vasárnap reggel az ukrán főváros, Kijev továbbra is tartja magát, ott elmaradt az éjszakára jósolt orosz áttörés. A helyi polgármester szerint a várost védő csapatok éjjel több alkalommal is összecsaptak beszivárgó orosz erőkkel, de vasárnap reggel Kijev továbbra is teljes ukrán ellenőrzés alatt van.

A kelet-ukrajnai nagyvárosban, az 1.4 milliós Harkivban viszont rosszabb a helyzet. Ukrán jelentések szerint már orosz csapatokat látni az utcákon. Az ukrán védelmi minisztérium heves utcai harcokról számolt be a sűrűn lakott nagyvárosból, arra kérik a lakosságot, hogy maradjanak az ovóhelyeken.

link Forrás
link Forrás

A helyi polgármester szerint az oroszok elfoglalták Nova Kakhovka városát Ukrajna délkeleti részén.

Az éjszaka tovább nőtt a civil áldozatok száma, tüzérségi találat ért egy lakóházat.

link Forrás

Kijev nyugati részén egy gyerek meghalt, többen pedig megsérültek a harcokban. Okhtyrka városában egy hét éves lány és rajta kívül tovább 5 ember vesztette életét még pénteken a helyi kormányzó jelentése szerint.

Kijev közelében találat ért egy olajtárolót és egy gázvezetéket is, a hatóságok itt arra kérték az embereket, hogy vizes rongyokkal borítsák be az ablakokat, így védekezzenek a mérgező anyagoktól.

Ez ENSZ menekültügyi főbiztossága szerint már 150 ezer ember menekült el a harcok elől.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.