Itt a két első orosz oligarcha, aki nyíltan kiállt Putyin háborúja ellen

külföld
2022 február 28., 12:39

„Cégtulajdonos vagyok, aki felelősséggel tartozik az Oroszországban és Ukrajnában élő sok ezer alkalmazottjáért. Meg vagyok győződve arról, hogy a háború sohasem megoldás. Ez a válság emberi életekbe fog kerülni, és két olyan népet sebez meg, amelyek évszázadok óta élnek testvérként. (...) Miközben a megoldás ijesztően távolinak tűnik, azok közé tartozom, akiknek leghőbb vágya, hogy véget érjen a vérontás.”

Ezt Mihail Fridman, a LetterOne nevű, luxemburgi központú, orosz kézben lévő befektetési alap tulajdonosa írta a vállalat összes alkalmazottjának címzett körlevélben.

Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és Mihail Fridman találkozója 2013 decemberén (Fotó: Dmitry Astakhov / RIA Novosti)
photo_camera Dmitrij Medvegyev miniszterelnök és Mihail Fridman találkozója 2013 decemberében (Fotó: Dmitry Astakhov / RIA Novosti)

Fridman levelének az ad különös súlyt, hogy az üzletember a Vlagymir Putyin rendszerét fenntartó és abból profitáló oligarchák szűk köréhez tartozik. Az övé a legnagyobb orosz magánbank, az Alfa, és komoly befektetései vannak az orosz hadiiparban is. A Forbes 2021-es listáján Fridman a világ 128. leggazdagabb embere volt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.