Öt kínai történész szerint Putyin a bolondját járatja Kína vezetőivel

külföld
2022 február 28., 04:43
comments 5

Nyílt levélben ítélte el Oroszországot és szólított békére öt kínai történész szombaton. "Attól tartok, még mindig nem tanultuk meg az elmúlt tragédiák leckéjét. Történészként nagyon csalódott vagyok" - írta a levelet megfogalmazó Hszü Kuo-csi, akinek amúgy az első világháború története a szakterülete. "Európa száz éve alvajáróként gyalogolt bele egy hatalmas konfliktusba, aminek roppant nagy következményei voltak Kínára nézvést is" - írta.

A történészek szerint a kínai vezetésnek egyértelműen állást kéne foglalnia abban, hogy amit Oroszország csinál, az rossz, és ezt hangosan ki is kéne mondania. "Hova vezethet ez a háború? Vezethet-e világháborúhoz" - írták nyílt levelükben, emlékeztetve, hogy "a nagy történelmi katasztrófák gyakran helyi konfliktusokkal kezdődnek".

Kína nyilvánosan elítél minden, más ország területi integritását fenyegető lépést - lévén ők maguk Tajvant szakadár területként tartják nyilván. Mégis, az elmúlt héten, bár az ENSZ Biztonsági Tanácsában csak tartózkodtak Oroszország elítélésétől, visszhangozták azt az orosz érvet, hogy Putyin háborúja csak reakció a NATO keleti terjeszkedésére. "Valóban ezt gondolják? Megéri nekik aláásni Kína hitelességét a védhetetlen védelmében" - kérdezte Hszü, hozzátéve, hogy "attól tartok, Putyin a bolondját járatja velük". Hszü szerint a helyzet egyszerű, "fekete-fehér". "Ez egy invázió. Ahogy a kínai mondás tartja: nem nevezhetsz lónak egy őzet. Kínai történészként nem akarjuk, hogy bárki olyasmibe rángassa bele Kínát, ami alapjaiban rengeti meg a jelen világrendet. Az emberiség, a béke és a fejlődés szerelmére, ezt nyilvánvalóvá kell tegyük" - írta.

Nyílt levelüket persze a kínai cenzúra gyorsan, mindössze 2 órán és 40 percen belül eltávolította, a háborúpárti kínai trollok pedig egyből szégyenteljes árulóknak minősítették őket. (Via The Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.