150 ezer embert evakuáltak Ausztrália keleti partján az árvíz miatt

külföld
2022 március 01., 05:18

Ausztrália keleti partján árvíz pusztít, több mint 150 ezer embert szólítottak fel otthona elhagyására – írja az MTI az AFP szemléje alapján.

Queensland és Új-Dél-Wales államokban több tucatnyi folyó öntött ki, a hirtelen jött ár miatt sokan a háztetőkre menekültek. A hivatalos adatok szerint eddig nyolcan haltak meg az árvízben, de a hatóságok attól tartanak, ennél jóval nagyobb az áldozatok száma.

link Forrás

A Guardian szerint Ballina városának összes lakosát, negyvenezer embert kellett volna evakuálni, de a katasztrófavédelem reggel hétkor közölte, hogy már túl késő van ahhoz, hogy mindenkit eltávolítsanak a városból, ezért azt tanácsolták az alacsonyan fekvő területen élőknek, hogy menjenek magasabban fekvő területekre.

Észak-Ballinában a csatorna már átszakította a falait, a víz lakóépületeket és üzleteket veszélyeztet, a kiáradt csatorna elvágta az emberek útját, délutánra pedig még több esőzést mondanak.

link Forrás

Az embereket arra figyelmeztették, hogy vegyék magukhoz hivatalos okmányaikat, gyógyszereiket, meleg ruhákat és háziállataikat, és amint lehet, menjenek magasabban fekvő területekre.

Tizenhét önkormányzati területet, köztük Ballinát is természeti katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánították, és már Sydney lakosait is figyelmeztették, hogy készüljenek fel az esetleges evakuálási parancsra.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.