A Fidesz támogatta az EP-ben a Roszatom és a kémbank kiebrudalását

POLITIKA
2022 március 01., 15:52
comments 56

„Az Ukrajna elleni agresszióról szóló Európai Parlamenti állásfoglalás módosító indítványairól és részleteiről szavaztak az elmúlt percekben az EP-képviselők, amely során a magyar szempontból is rendkívül fontos tételek szerepeltek” - írja friss Facebook-bejegyzésében Ujhelyi István európai parlamenti képviselő.

Ma délután szavaznak egy nagyobb csomagról az EP-ben, amiben további szankciókat követel a Parlament Oroszország ellen. Ahhoz, hogy ezekből valódi szankciók legyenek, még a Bizottságnak és a Tanácsnak is rá kell bólintaniuk.

Most többek közt három módosító befogadásáról szavaztak a képviselők, amelyek hazánkra nézve kiemelten fontosak. A mostani szavazás arról szólt, hogy a későbbi szavazáson miről szavazzanak.

Eszerint szavazni fognak egyrészt arról is, hogy a sokszor „kémbankként” emlegetett, orosz ellenőrzés alatt álló Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) működését betiltsák-e az Európai Unióban. A bank budapesti központtal működik, és Oroszország után a második legnagyobb részvényese Magyarország.

Szavaznak arról is, hogy a tagállamok beszüntessék-e az üzletelést a Roszatommal és leányvállalataival, ami Paks 2 jövőjét nagyban befolyásolhatja. Lényegében ellehetetleníti.

Szavaznak arról is, hogy a tagállamok vizsgálják felül a letelepedési kötvényekkel szerzett tartózkodási engedélyek érvényességét, különösen a szankcionált magánszemélyekhez és vállalatokhoz kapcsolódó kedvezményezettek engedélyeit, illetve zárolják az orosz vezetéshez közeli oligarchák és családjaik vagyonát, és vegyék el schengeni vízumaikat.

Ezeket a módosítókat a fideszes képviselők mind támogatták. Így várhatóan a teljes csomagot is elfogadják majd, roszatomostul, kémbankostul és letelepedési kötvényestül.

Magában a csomagban benne van a menekültkvóták rendszerének élesítése is, hogy Magyarországot és a többi, Ukrajnával határos országot részben mentesítsék a menekültek ellátásának terhe alól. A kvóták ellen 2016-ban a Fidesz népszavazást rendezett.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.