Mielőtt három gyerekét lefektette volna a lépcső alatt berendezett házi óvóhelyen Harkivban, az ukrán képviselőnő a világhoz fordult

külföld
2022 március 01., 10:57
comments 1

Az ostromlott, kazettás bombákkal lőtt Harkivból esti gyerekfektetés előtt posztolt hétfőn este videót a Twitterre Leszja Vaszilenko ukrán parlamenti képviselő. A háromgyerekes anya az elején elmesélte, azért van majdnem vaksötét, mert az elsötétített házukban, a lépcső alatt elhelyezett matracokon készül lefektetni a gyerekeit. A videó kivételes erejét az adja, hogy Vaszilenko nem dramatizál, ellenkezőleg: az átéltek miatt szinte robotszerű, monoton hangon sorolja a borzalmakat.

A képviselőnő elmondása szerint a második legnépesebb, egyben legsűrűbben lakott ukrán várost folyamatosan lövi az orosz tüzérség és támadja az orosz légierő. Vaszilenko elbeszélése szerint városát kazettás bombákkal lövik, olyan fegyverekkel, amelyek használatát a legtöbb nemzetközi szerződés és konvenció tiltja. Az oroszok, mint állította, kifejezetten a civil lakosság ellen vetik be a pusztító és különösen nagy szenvedést okozó fegyvereket.

Civilek millióira törnek, akik csak békében akarnak élni a független Ukrajnában, hétfőn estig csak Harkivban húsznál több civilt öltek meg, köztük gyerekeket és nőket – mondta a képviselő, aki szerint az oroszoknak azonnal fel kellene hagyniuk az ukránok elleni atrocitásokkal. Fájdalmas látni, ahogy Grad és más típusú rakétákkal lövik a lakóházakat és negyedeket – mondja Vaszilenko kiégett hangon. Ilyennek nincs helye a XXI. században – teszi hozzá. A végén azt kéri minden nézőjétől, hogy lobbizzon, hogy Ukrajna felett úgynevezett no fly zone-t, vagyis repüléstilalmi zónát rendeljenek el, szerinte csak ez mentheti meg a harkiviak és sok ukrán életét.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.