Lezuhant egy román vadászgép és az utána küldött helikopter is, öten biztosan meghaltak

baleset
2022 március 02., 20:46
comments 2

Eltűnt a radarról a román légierő egyik vadászgépe szerda este Konstanca megyében - írja a Krónika. A felkutatására küldtek egy katonai helikoptert, melynek szintén nyoma veszett, majd a védelmi minisztérium közölte, hogy lezuhant, az öt fős legénységéletét vesztette.

A védelmi minisztérium arról számolt be, hogy a délkelet-romániai Borceán működő légitámaszpont kapcsolata 20.03 órakor szakadt meg egy MiG 21 Lancer vadászgéppel. A MiG egy másik bázisról szállt fel 19.50-kor, és járőrszolgálatra indult a dobrudzsai légtérbe. A hatóságok egyelőre nem tudják, mi történhetett a géppel és a pilótával.

Egy román MIG 21 Lancer
photo_camera Egy román MIG 21 Lancer Fotó: DANIEL MIHAILESCU/AFP

Amint észlelték az eltűnést, egy IAR-330 Puma helikoptert indítottak a gép felkutatására, fedélzetén öt katonával. A helikopter 20.21 órakor szállt fel, de 20.44-kor azzal is elveszítette a kapcsolatot az irányítótorony. A minisztérium szerint a pilóta kedvezőtlen időjárási körülményeket jelentett, melyre azt a parancsot kapta, hogy térjen vissza a bázisára. A helikopter utolsó ismert pozíciója kb. 11 kilométerre volt a légitámaszponttól.

Constantin Spânu, a védelmi minisztérium szóvivője bejelentette, hogy a IAR-330 Puma helikopter lezuhant, és a fedélzetén tartózkodó legénység valamennyi tagja életét vesztette.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.