G7.hu: Ukrajna lerombolása nagyobb kárt okoz a magyar gazdaságnak, mint az Oroszország elleni szankciók

március 3., csütörtök 8:08
2

A külkereskedelmi adatokat elemezve látható, hogy Magyarországnak és kormányának nem is az orosz kivitel kiesése miatt kellene aggódnia, sokkal nagyobb érvágást okoz a gazdaságnak az ukrán gazdaság orosz tönkretétele - írta a G7.hu.

A cikk szerint a magyar kivitel számára ma már jóval fontosabb Ukrajna, mint Oroszország. 2010-ben még a hazai export 3,6 százaléka irányult az Oroszországi Föderációba, ám 2020-ra ez 1,6 százalékra esett vissza. A folyamatosan elszegényedő Belaruszba irányuló kivitel pedig a 2010-es 0,2-ről 0,1 százalékra esett vissza. Eközben Ukrajna továbbra is a magyar kivitel 2 százalékát vásárolta meg.

Értékben az oroszországi exportunk a 2010-es 704 milliárd forintról 579 milliárdra esett vissza, miközben az ukrán kivitel értéke 402 milliárdról 729 milliárdra emelkedett tíz év alatt.

Hiába fontos a hazai földgázellátásban Oroszország, az importban is visszaszorult a szerepe. Főként a Krím 2014-es megszállását követően bevezetett szankciók hatására gyorsult fel a nyersanyagokon kívül versenyképes termékekkel nem nagyon rendelkező orosz gazdaság térvesztése. Az Oroszországból származó import a teljes behozatalunk 8 százalékáról 2 százalékra esett vissza 2010 és 2020 között, miközben az ukrán részesedés 1-ről 1,3 százalékra nőtt - írta a G7.hu.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt