Sberbank-ügy: 5 munkanap után indíthatja a betétesek kifizetését az OBA

gazdaság
2022 március 03., 06:20

Az MNB és az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ígéretei szerint a Sberbank betétesei 10 napon belül megkapják a pénzüket 100 000 eurónak (37 millió forint) megfelelő forintösszegig.

Az OBA honlapján elérhető információk alapján a kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél. Ugyanakkor az eljárás első 5 napjában az ügyféladatok feldolgozását végzik, a pénzügyi kifizetések 5 nap után indulnak általában. Szintén itt található az a nyomtatvány, ahol az új bankban lévő számlaszámot lehet bejelenteni, ahova a kártalanítás érkezhet. Azaz 2022. március 18-ig a betétesek rendelkezésére bocsátják a kártalanítást.

Megjósolni sem lehet, mikorra zárulhat le a Sberbank végelszámolása. Az biztos, hogy a jegybank a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft.-t (PSFN) jelölte ki a feladatra, ez az MNB saját cége. Hozzájuk tartozik például a a Quaestor, az NHB és a Buda-Cash Zrt. felszámolása is.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.