Kiderült, miért érkezett ma repülő Moszkvából Budapestre

háború
2022 március 04., 11:41
comments 7

Több olvasónk is jelezte ma, hogy a repülési nyomkövető oldalak adatai alapján az Aeroflot egyik járata szállt ma le Budapesten. Ez azért érdekes ugye, mert az Ukrajna ellen indított háború miatt hétfőtől az Európai Unió tagállamai, köztük Magyarország is kitiltotta a légteréből az orosz repülőket.

Az Airportal most megválaszolta, hogyan érkezhetett mégis az orosz légitársaság gépe hozzánk:

"Az Aeroflot rendkívüli engedéllyel repatriáciációs járatokat indított március 4-én pénteken Budapestre és a ciprusi Lárnakára" - írják. "Az Európai Unió tagállamai által elrendelt tiltás a kivételek közé sorolja a speciális, eseti engedélyekkel rendelkező, humanitárius vagy repatriációs járatokat, az Aeroflot ezért kaphatott engedélyt a lengyel és szlovák légtér átrepülésére, valamint a budapesti le- és felszállásra".

A járatra Moszkva irányába kizárólag azok az orosz állampolgárok szállhatnak fel, akik olyan retúr jeggyel rendelkeznek bármely oroszországi légitársaság járatára, amelynek Európába tartó szakaszát már felhasználták – a cég közlése szerint.

A hozzánk érkező járat Seremetyjevo repteréről szállt fel péntek reggel, majd a fehérorosz, lengyel és szlovák légtéren keresztül repült Magyarországra. A nálunk ragadt oroszok eddig csak átszállással, főleg Törökországon keresztül juthattak haza.

Az itt rekedt oroszok a mostani repatriációs járatot nem számítva az elmúlt napokban csak átszállással, leginkább Isztambulon keresztül, a Turkish Airlines járataival juthattak haza.

A címlapkép illusztráció, az Aeroflot egyik járata látható rajta.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.