Macron szerint a háború miatt a francia elnökválasztási kampány nem olyan lesz, mint amilyennek szerette volna

külföld
2022 március 04., 05:46
comments 1

„Nincs függetlenség gazdasági erő nélkül. Többet kell majd dolgoznunk, és folytatnunk kell azon adók csökkentését, amelyek a munkát és a termelést terhelik”

– írta Emmanuel Macron a „franciákhoz intézett levelében”, amelyet az MTI szemléje szerint az AFP és a BFM tett közzé. A francia államfő csütörtök este hivatalosan is bejelentette, hogy újra indul az elnöki tisztségért az áprilisi elnökválasztáson. Levelében részletezte terveit, és azt is megemlítette, hogy az orosz-ukrán háború miatt kicsit változik a helyzet.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

Macron szerint „a mandátumom alatt megkezdett átalakulásnak köszönhetően számos honfitársunk jobban él, és Franciaország függetlenebbé vált. A válságok, amelyek két éve tartanak, bebizonyították, hogy ezt az utat kell folytatni”. Arról is írt, hogy szerinte „az iskoláknak és a tanároknak prioritást kell élvezniük, szabadabbak, megbecsültebbek és jobban fizetettek lesznek”.

Macron emellett folytatná „a beruházásokat az innováció és a kutatások terén annak érdekében, hogy Franciaország olyan ágazatok élére kerüljön, mint a nukleáris és megújuló energiák, a mezőgazdaság, a digitális technológia vagy az űrkutatás”. Illetve szeretné, hogy Franciaország „nagy ökológiai nemzetté váljon, amely elsőként lép ki a gáz-, az olaj- és a szénfüggőségből”. A levélben elutasította a „nemzeti befelé fordulást és a nosztalgia kultúráját” azért, hogy „a gyerekeink Franciaországát építsük ahelyett, hogy gyerekkorunk Franciaországát dédelgetnénk”.

Zárásként az orosz-ukrán háborúra utalva úgy fogalmazott, „természetesen a helyzet miatt a kampány nem olyan lesz, mint amilyennek szerette volna”.

Az ukrajnai háború kezdete óta Macron támogatottsága 2 százalékponttal emelkedett, míg a többi jelölté csökkent. Az elnökválasztás első fordulóját április 10-én, a másodikat április 24-én rendezik.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.