2022 március 04., 13:32

Stoltenberg hangsúlyozta, hogy a NATO nem akar háborút Oroszországgal

A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg figyelmeztetett, hogy valószínűleg „még rosszabb napok” jönnek, az orosz erők várhatóan még több fegyverrel készülnek még több támadásra Ukrajnában. Stoltenberg azután beszélt, hogy a NATO külügyminiszterei rendkívüli ülést tartottak Brüsszelben. A főtitkár Oroszország invázióját Ukrajna ellen az elmúlt évtizedek legrosszabb katonai agressziójának nevezte.

Azt is mondta, a NATO egy védekezésre berendezkedett szövetség. „Fő célunk, hogy 30 nemzetünket biztonságban tudjuk” - mondta. „Ennek a konfliktusnak nem vagyunk részesei, és felelősségünk biztosítani, hogy a helyzet nem eszkalálódik és nem terjed Ukrajnán kívülre”.

A NATO külügyminiszterei elvetették az Ukrajna feletti repüléstilalmi zóna kialakításának tervét, de abban egyetértettek, hogy egyetlen NATO-gépnek sem kéne ukrán légtérben repülnie.

Stoltenberg azt mondta, azt látják, kazettás bombákat használnak Ukrajnában, illetve más olyan típusú fegyverek bevetését, melyek használatát nemzetközi egyezmények tiltják. (Guardian)

Jens Stoltenberg NATO főtitkár
photo_camera Jens Stoltenberg NATO főtitkár Fotó: KENZO TRIBOUILLARD/AFP