Veszélyeztetett cápafajok DNS-ét találták meg kutya- és macskaeledelekben

ÁLLAT
2022 március 04., 08:54

DNS-vonalkódolás segítségével számos cég kisállatoknak készült eledelében találták meg veszélyeztetett fajok, köztük cápák DNS-ét, melyet gyakran megtévesztő néven tüntetnek fel az összetevők között - állítja két kutató a Frontiers in Marine Science című lapban megjelent új tanulmányában.

Selyemcápák a Karib-tengerben
photo_camera Selyemcápák a Karib-tengerben Fotó: YVES LEFEVRE/Biosphoto via AFP

Ben Wainwright és Ian French, a szingapúri Yale-NUS College munkatársai 16 márka 45 termékét vizsgálták meg, és körülbelül harmadukban találták meg cápafajok DNS-ét - leggyakrabban a kék cápa, a selyemcápa és a fehéruszonyú szirtcápa mintáját. Utóbbi kettőt a Nemzetközi Természetvédelmi Unió (IUCN) vörös listája a sérülékeny fajok közé sorolja, de ezeken kívül más veszélyeztetett halfajok DNS-ét is kimutatták.

A cápák azonban sehol sem voltak feltüntetve az összetevők közt, ott csak olyan általánosabb megnevezések szerepeltek, mint az „óceáni hal”, „hal”, „fehér csali” vagy „fehér hal”, miközben a tonhalat és a lazacot feltüntették. Volt olyan, amire még azt sem írták rá, hogy halat tartalmaz. „Az állattartók többsége valószínűleg természetszerető ember, többségük valószínűleg nem örülne, ha rájönne, hogy tudtán kívül hozzájárult a cápák túlhalászásához” - mondták a szerzők.

A cápákat az egész világon túlhalásszák, 50 év alatt 70 százalékkal csökkent a populáció, miközben jelenlétük elengedhetetlen ahhoz, hogy az óceáni tápláléklánc egyensúlya fennmaradjon. A kutatók szerint a cápahús lehet az uszonygyűjtés mellékterméke, de jelentheti azt is, hogy nő a cápahús kereskedelme, arról pedig szinte egyáltalán nem esik szó, hogy a cápákat állateledel és kozmetikumok gyártásához is felhasználják. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.